Door: Linda Woudstra

Hester, Katja en de Hema.

Nieuws / 3 november 2007 / Linda Woudstra

Hester Ezra werkt met haar bureau Butterfly Works samen met Katja Schuurmans en de Hema om eerlijke exotische producten op de markt te brengen. Nu Sinterklaas e.d. weer aan de horizon gaat verschijnen is het misschien mogelijk om meer met je geld te doen en een goede daad te verrichten! /n

Return to Sender steunt mensen in arme landen
Eerlijke producten van Katja

door Annemarie van de Weert

AMSTERDAM – Als je de hele wereld over reist zoals Katja Schuurman kom je nogal wat spulletjes tegen. Van leuke wasmanden en bedlinnen tot alternatieve kerstversiering. Waarom niet naar Nederland gehaald dacht ze. Zo geschiedde en al dat mooie goed zal vanaf 29 oktober te koop zijn bij de Hema. Echter, het is niet zomaar een nieuw project van de actrice; de winst van de verkoop stroomt regelrecht terug naar projecten voor de lokale bevolking in landen als Senegal, Cambodja, India en Brazilië, waar de producten zijn gemaakt. De wasmanden van riet worden door vrouwen uit Senegal gevlochten.

“Op mijn reizen ben ik de afgelopen jaren zoveel armoede tegengekomen, dat drie jaar geleden het idee is ontstaan voor 'Return to Sender'”, vertelt Katja. “Met deze stichting wil ik steun bieden aan mensen die leven onder moeilijke omstandigheden in landen die weinig aandacht krijgen. Het is echter geen zielig verhaal hoor! Want wat ik heel opvallend vind: waar wij ons allang uit het veld laten slaan, lijken de mensen daar altijd sterk te blijven. Ongelofelijk bijvoorbeeld dat in de straten van Recife (Brazilië, red.), waar dagelijks 15 jongeren worden vermoord, stoer uitziende jongens hun leeftijdgenoten proberen te helpen met het spelen van muziek en lessen in Capoeira. De producten die ik heb geselecteerd, hebben dan ook allemaal een verhaal en zijn gemaakt door hele sterke mensen, ook al leven ze in een soms uitzichtloze wereld.”


Informatie 

Met Return to Sender wil de wereldreizigster informatie geven over deze landen en de soms moeilijke lokale omstandigheden waarin mensen met veel creativiteit overleven. Door de producten die deze mensen maken te verkopen op de Nederlandse markt, hoopt ze dat de makers de erkenning krijgen die ze verdienen.
De winst van de verkoop gaat naar educatieve projecten in de directe regio en het verbeteren van de economische omstandigheden van de lokale producenten. Katja Schuurman reisde voor Return to Sender naar Peru, Cambodja, Senegal, Kenia, Brazilië, Sri Lanka, India en Mongolië, om op zoek te gaan naar bijzondere producten.
De collectie bestaat vooralsnog uit negen verschillende artikelen waaronder bedlinnen met haakwerk, rieten manden, een kinderkrukje en kersthangers, maar ook tassen, handpoppen, sjaals en een puzzel.
 

Katja: “Vooral de kleurrijke kerstversiering vind ik geweldig. Mijn kerstboom zal er in ieder geval vol mee hangen deze winter!”

 

De zoektocht naar de bijzondere producten is verfilmd in een acht- delige televisieserie. Daarin wordt meteen een beeld gegeven van het land en de economische problemen. De eerste aflevering was zaterdag 27 oktober te zien bij omroep LLiNK op Nederland 3 om 21.45 uur. De producten bij Hema zijn te herkennen aan het speciale Return to Sender label.

De stichting wordt ondersteund door Founding fathers: Hema, Achmea en Butterfly Works.

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *