Door: Linda Woudstra

Een huisman?

Nieuws / 4 december 2009 / Linda Woudstra

Wat is een huisman. Het antwoord is simpel: een huisman is een man die voor zijn gezin en/of huishouden zorgt.


Huismannen

Volgens eigen zeggen is deze site: “De plek voor de zorgvader”.

Over de definitie 'huisman' zegt de site ondermeer het volgende:

 

Vaderschap in Zweden, goed geregeld!

Weekend kennen ze vrijwel niet in Zweden, ze werken daar gewoon door. In ons Calvinistische land zijn wij daar aan gewend maar daar is het raar om elke week 2 dagen vrij te hebben. Het verlofplan van de regering is vermoed ik een maatregel die juist om die reden genomen is om kinderen een stabiele opvoeding te kunnen geven met voldoende tijd metouders om hen heen. Zweden hebben een zeer hoge levensstandaard, eten in een restaurant is nooit een probleem. Lees meer >>

Verslag onderzoek naar huismannen

Zijn mannen die bewust gekozen hebben om huisman te worden tevredener met hun rol dan mannen die door omstandigheden achter het aanrecht gekomen zijn? Deze en meer vragen werden door huisman en psychologiestudent Arjan Bentsink onderzocht d.m.v. een enquete op Huismannen.nl. Hij schreef speciaal voor deze site in 2004 een verslag van zijn onderzoek. Lees meer >>

 

Hoeveel huismannen zijn er nu precies?

Regelmatig wordt de vraag gesteld over hoeveel huismannen er nu zijn in Nederland? Een lastige vraag want tot op heden hebben we geen betrouwbare cijfers kunnen ontdekken. Zelfs het Centraal Bureau van de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau zijn onkundig in deze.  Lees meer >>

 

10 Vragen over huismannen

Wat is nu precies een huisman en waar krijgt hij in de praktijk mee te maken? Lees de antwoorden op 10 vragen over dit thema.

 

Door Marcel van Veelen, 2003.

 

1. Wat is een huisman?

Een huisman is een man die thuis zorg en opvoeding voor zijn rekening neemt, gelijk de huisvrouw. Hij kan een parttime baan hebben, maar dat hoeft niet. Zijn partner is de kostwinner.

 

2. Is een vrijdagvader een huisman?

Nee, een vader die een halve of hele dag thuis is om voor zijn kinderen te zorgen is normaal gesproken geen huisman. De nadruk ligt toch op werk en de overige dagen is er iemand anders die de zorg en opvoeding verzorgd.

 

3. Wat moet je doen om huisman te worden?

Niet veel. Gewoon tot de ontdekking komen dat er meer is in het leven dan werk en carriere. Probeer met je partner goede afspraken te maken over de verdeling van werk en zorg. En trek je vooral niet al te veel van je omgeving aan. Ga af op je gevoel.

 

4. Zijn er cursussen?

Nee, niet echt. Er zijn wel vaderschapscursussen, maar dat gaat slechts over een deel van de taken. Met de afschaffing van de huishoudschool is er geen opleiding of cursus voor huishouden en zorg voorhanden.

 

5. Hoe weet ik dan wat ik moet doen?

Gebruik vooral je gezond verstand. Je komt al snel tot de ontdekking hoe dingen het beste werken. Schroom ook niet om in je omgeving te vragen naar tips. Je zult al snel merken dat je een eigen stijl ontwikkeld en uiteindelijk alles zijn plaats krijgt.

 

6. Wat te doen met mijn omgeving?

Niet te veel van aantrekken. Wees eerlijk in je keuze maar laat je niet beinvloeden door je omgeving. Het is jouw/jullie keuze. Overigens in de praktijk blijkt dat met name vrouwen erg positief reageren.

 

7.Kan ik zomaar koffiedrinken bij de buurvrouw?

Waarom niet? Dat is toch een volstrekt normaal gebeuren. Wees eerlijk naar je partner en de buurvrouw. En sta boven roddel en achterklap. Die mensen weten niet waar ze over praten.

 

8. Wat te doen als de kinderen de deur uit zijn?

Je kunt altijd kijken of je weer gaat werken. Daarnaast kun je je ook richten op vrijwilligerswerk. Of geniet gewoon van het leven!

 

9. Wat als mijn partner bij mij weggaat?

In Nederland blijven de kinderen normaal gesproken bij degene die het meest aan zorg en opvoeden doet. Dat betekent dus dat de huisman de kinderen toegewezen krijgt. Evenzogoed heeft hij recht op alimentatie.

 

10. Waarom zijn niet alle mannen huisman?

Omdat de meeste mannen automatisch kiezen voor werk en carriere. Daar is niets mis mee. Zeker niet als dat thuis in goed overleg zo is afgesproken. Er is echter ook een groep mannen (en vrouwen!) die bewust anders kiest. En zij zijn daar over het algemeen heel gelukkig mee.

 

Bron en meer informatie: Huismannen.nl >>

 

 

 

De Moderne Man Prijs

Een man die naast zijn werk ook zorgtaken vervult is een ‘personality pur sang'; een Moderne Man met een ijzersterk profiel die zijn eigen pad bewandelt en een onwelwillende baas met een goed verhaal tegemoet treedt. Een man die ‘ja' zegt tegen zijn professionele ambities maar ook ‘ja' zegt tegen de zorg voor zijn kinderen. De Moderne Man is de man van de toekomst.

 

Zondag 21 juni '09 was de Moderne Man beloond met een prijs. WOMEN Inc. organiseerde in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Moderne Man Prijs uitreiking. Minister Plasterk reikte de prijs uit aan baanbrekers die op hun eigen wijze en in hun omgeving een rol spelen in het doorbreken van de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen.

 

Bron en meer informatie: Modernemanprijs.nl >>

 

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *