ZZP, ZP of P?

Nieuws / 4 maart 2015 / de redactie

HeadFirst en de Universiteit van Tilburg maken in hun gezamenlijk opgestelde marktmonitor onderscheid tussen ZZP en ZP, waarbij dat laatste staat voor Zelfstandig Professional. Het verschil? De ZP’ers zijn ‘kenniswerkers die hun specialistische kennis verhuren’. De ZZP’ ers zijn ‘vak’- en ambachtsmensen’. Een derde van de ZZP’ ers valt in de groep ‘Zelfstandig Professional’.

Natuurlijk is het zo dat de groep ZZP’ers bijzonder divers en uiteenlopend is, dus een onderscheid is op zich geen overbodige luxe. Maar of het label ZP’er daar nu zo geschikt voor is? Is ‘zelfstandig professional’ niet evengoed van toepassing op verzorgenden, hoveniers en tekstschrijvers als op advocaten en IT’ers? Dus waarom alleen het predicaat ‘professional’ geven aan die laatste groep?

Elke zelfstandige is -als het goed is- een professional, hoeveel keer de ‘Z’ er ook voor staat. Ons voorstel? Laat de Z weg en geef elke zelfstandige de ‘P’ van professional.

Wat stond er verder in de marktmonitor?

Er zijn in Nederland meer ZZP’ers bijgekomen. Het aantal fulltime opdrachten voor ZZP’ers daalde in 2014, maar het aantal parttime klussen nam toe. Een mogelijke verklaring voor de afname van het aantal fulltime klussen zou volgens de onderzoekers kunnen zijn dat organisaties het aantal uren voor een opdracht terugdringen om kosten te besparen. Zo betreft nu 28 procent van de opdrachten een klus voor 35 uur of minder. Vrouwen maken een gemiddelde werkweek van 29 declarabele uren, voor mannen komt het gemiddelde uit op 33 uur. In de sectoren ICT en energie is het aantal opdrachten stabiel, terwijl in de financiële sector een daling te zien is.

Meer lezen? http://zpfacts.nl/wp-content/themes/zpfacts/zpfacts-rapport.pdf

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *