stralende mantelzorger

Mantelzorgers die inspireren

Nieuws / 18 mei 2016 / de redactie

Wat is het beeld dat jij van een mantelzorger hebt? Grote kans dat je denkt aan iemand met wallen tot op zijn kin, bleek en mager, iemand die zichtbaar te weinig oog heeft voor zijn eigen behoeften. Iemand die dag-in-dag-uit rondrent om de zorg van een dierbare te combineren met een baan en een gezin en daar zelf bijna aan onderdoor gaat. En niet aan sterke persoonlijkheden die genieten van het leven en precies weten wat zij nodig hebben om alle ballen in de lucht te houden.

Het imago van mantelzorgers kan kortom wel een oppepper gebruiken. En wat is daarvoor een betere manier dan krachtige mantelzorgers in de schijnwerpers te plaatsen? Een voorbeeld van mantelzorgers die in aanmerking komen voor het nieuwe rolmodel van mantelzorgers zijn de sprekende mantelzorgers , drie ambassadeurs van de mantelzorg die lef hebben, zelf de regie houden en zich door niemand de les laten lezen. Zij nemen geen blad voor de mond om duidelijk te maken waar mantelzorgers écht behoefte aan hebben.

Annette Stekelenburg verwoordt het zo: “Het meeste last heb ik van systemen, regels en protocollen. Niet de dagelijkse zorg maakt me moe, boos of verdrietig, maar de systemen, regels en protocollen en niet te vergeten de professionals die ons onze kracht afnemen door de regie uit handen te nemen.”

Cora Postema schrijft op haar profielpagina: “Wat ik boeiend vind en waar ik mij nu vooral op richt is het vergroten van het bewustzijn van professionals in zorg en welzijn van hun rol in het leven van mensen die te maken hebben met langdurig ziekzijn of handicaps. Hoe kunnen zij bijdragen aan de kwaliteit van leven van deze mensen. Want als je bijdraagt aan de kwaliteit van leven van iemand met een ziekte of handicap, draag je ook bij aan de kwaliteit van leven van zijn of haar naasten.”

En Marjo Brouns, de derde sprekende mantelzorger laat op haar profielpagina weten: “Balans tussen werk en privé is voor iedereen belangrijk, maar het werd voor mij veel essentiëler om energie te halen uit mijn werk en die dingen te doen die passen bij mijn talenten, kennis en kwaliteiten. Niet alleen de tijdverdeling tussen werk en privé, maar ook het blijvend aanboren van je talenten en je persoonlijke ontwikkeling in je werk zijn daarbij belangrijk.”

Zie je hoe inspirerend mantelzorgers kunnen zijn?
Ken jij nog meer inspirerende mantelzorgers? We leren hen graag kennen!

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *