Door:

De huishoudmanager

Nieuws / 21 juni 2010 /

Klanten lossen allerlei logistieke en huishoudelijke problemen op met mensen die zich hebben ingeschreven als werkzoekenden. Uit dit contact ontstaan voortdurend nieuwe functies of beroepen, zoals de huishoudmanager bijvoorbeeld.


Promotie voor huishoudelijke hulp

Een van onze klanten Marja Zonnevylle, woont in Heemstede en werkt in Amsterdam, nam de moeite om de taken en samenwerking zoals zij die met haar hulp heeft uitgedokterd voor ons op de mail te zetten. Dit gezin heeft haar huishoudelijke hulp promotie gegeven. Zij vervult zoveel taken en neemt daarin ook een eigen verantwoordelijkheid dat zij met recht een huishoudmanager mag worden genoemd.

 

Het blijft hard werken

“Maar…” zegt Marja in een toelichting op het takenpakket van haar huishoudmanager: “…wat ik eigenlijk niet wil is dat mensen denken, goh, die doet helemaal niets thuis. In tegendeel. Het blijft hard werken, dat weten mijn kids ook heel goed. Zij groeien zeker NIET op in een milieu waar ze het beeld krijgen dat wij thuis niksen en alles uitbesteden. Dat zou absoluut niet goed zijn voor hun ontwikkeling!”

 

Marja:

 

Waarom een Huishoud Manager?

 

Mijn partner & ik werken allebei fulltime & hij reist ook best veel (ongeveer één week per maand). Onze kids zijn bijna 14 (meisje in 2de VWO) en net 12 (jongen in groep 8). Dus veel te oud voor een traditionele oppas. De kids mogen best incidenteel alleen thuis te zijn, geen probleem. Maar niet structureel, ze zijn te jong om altijd alleen thuis te zijn. Plus dan valt er van alles tussen wal & schip. Dat komt dan op ons af (en vaak op mij!), of ‘s avonds, of in het weekeinde. Wij hebben dus een erg druk, maar vooral heel gelukkig & hecht gezin!

 

Core-business

Wij maken gebruik van allerlei ondersteuning om onze familie als klein BV-tje gewoon te laten verlopen. Doordeweeks gaat het vaak om dingen die even tussendoor moeten, tijdens normale werktijden. Dan kunnen wij ons als familie richten op onze zogenaamde ‘core-business’, namelijk het een goede familie zijn. Dus ‘s avonds geeft mijn partner vaak huiswerkondersteuning aan onze dochter. En ik ben dan achter de piano met onze zoon – die oefent het liefst samen met mij. Of lekker samen koken, dat is een echte ‘samen-zijn’ hobby aan het worden van mijn dochter & mijzelf. Of samen voor de buis Wii-en, of naar Top Gear kijken. Wij eten ‘s avonds bijna altijd samen, behalve als de basketbaltraining tussendoor komt. Vakanties altijd samen, en weekeinde zo veel mogelijk ‘quality time’. Gewoon tijdens de belangrijke dingen samen zijn. Aandacht voor elkaar & een beetje rust. Tijd om echt naar elkaar te luisteren – op de leeftijd van onze kids is dit het allerbelangrijkste. Zonder andere klusjes tegelijk af te handelen.

 

Schoonmaakster + Huishoudmanager

Wij hebben bijvoorbeeld één x per week onze vaste schoonmaakster bij ons thuis – die hebben wij al jaren! Maar er moet nog veel meer gebeuren voordat het BV-tje goed draait. Al die even-tussendoor-taken moeten toch gebeuren – je kunt je tijd maar een keer gebruiken! Dus daarom onze ‘Huishoud Manager’. Haar overkoepelende opdracht is ‘denk goed na wat er moet gebeuren, & dan gewoon doen’. Ik heb wel de afspraak dat onze Huishoud Manager & onze kids mij altijd kunnen bellen of sms-en, als ze ergens mee zitten. Zij komt  twee keer per dag, vijf dagen per week, ’s ochtends van 7:15 – 8:15 uur en ’s middags na school. En tijdens vakantiedagen waar wij geen vrij hebben, van ongeveer 10 -17 uur. Dus de kids zijn best wel eens alleen thuis, geen punt. Gewoon niet iedere dag & altijd. Wij vergoeden woon-werk + werk kilometers. Minimum tijd: één uur. Wij kunnen 24 uur van tevoren opzeggen zonder kosten (wij hebben haar tijd ‘gereserveerd’ zelfs als wij die niet gebruiken, bijvoorbeeld als wij onverwachts eerder thuis zijn).

 

Wat houdt dat bijvoorbeeld in, Huishoud Manager?

Van alles! Hartstikke leuke baan eigenlijk! Veel eigen verantwoordelijkheid & initiatief nemen.


 • ’s Ochends kijken of het allemaal loopt (wij gaan vroeg weg!) – lunches voor kids maken, beetje opruimen na het ontbijt, alles goed afsluiten. Als een van de kids ziek is, het een en ander regelen.
 • De kleine tussendoor boodschapjes doen (ik doe zelf 1x per week op zaterdag ochtend de meeste boodschappen, sta altijd om 8 uur op de stoep bij de AH om de hoek, of als ik heel goed georganiseerd ben bestel ik online & laat het donderdag avond thuis afleven, heerlijk & niet eens zo duur, scheelt een hoop gesjouw!), ook last-minute als er morgen iets moet gebeuren op school, helemaal vergeten!
 • Kids opvangen na school, even bijpraten met iets lekkers.
 • Langer thuis zijn als er iemand moet komen voor reparatie of aflevering van spullen.
 • Kids ergens naartoe brengen als dat moet, bijvoorbeeld de tandarts of orthodontist – maar niet de eerste keer of als het enigszins niet standaard is! Dan is een van ons er natuurlijk bij.
 • Lekke fietsband, hoe naar huis? Niet helemaal lekker op school? Kids weten dat ze haar moeten bellen voor eerste hulp met kleine ongemakken!

 • Wasjes draaien & opvouwen/opbergen (wij doen zelf uitgebreid de was in het weekeinde, beginnen al op vrijdagavond met strak schema van handdoeken, lakens, kleren, enz).


 • Dagelijks een beetje schoonmaken (wij hebben apart schoonmaakster één keer per week, voor een grote beurt).


 • Gezellig samen op de bank beetje tv kijken.

 • Met onze dochter even winkelen, of met onze zoon lekker Wii-en.
 • Wat langer blijven & eten koken & opruimen als wij met z’n tweeën ’s avonds uit gaan (zij gaat dan wel om 7 uur weg, voordat wij thuis zijn, kids zijn verantwoordelijk genoeg om zelf naar bed te gaan, en kunnen altijd bij de buren of ons bellen).
 • Eerste hulp bij huiswerk.
 • Gewoon er zijn – luisterend oor & verstandig woord.

Minder stress

Nu, met onze Huishoud Manager is ons stressniveau aanzienlijk verminderd. Wij proberen duidelijkheid te creëren wat voor ons belangrijk is in het leven, en wat niet. Dan kan je weer een hoop hebben! En weer lekker aan de slag, op werk & thuis!

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *