Door: de redactie

Ben jij ook meer dan alleen gastouder?

Kinderopvang en oppas aan huis / 5 maart 2014 / de redactie

Dat het niet goed gaat in de kinderopvang, blijkt aan het groot aantal gastouders en kinderleidsters die zich bij Regeltante inschrijft. Na jaren werkzaam geweest te zijn op de groep, wordt het contract niet meer verlengd of valt ontslag.  Dit talent willen wij uiteraard niet verloren laten gaan en wij zijn dan ook blij met alle nieuwe inschrijvingen!

Klanten die op zoek zijn naar een oppas of gastouder aan huis kunnen dan ook kiezen uit een groot bestand van professionals. Dat deze groep ondernemend is blijkt bijvoorbeeld uit onderstaande vraag, waar een gastouder zich afvraagt of zij ook andere activiteiten mag ontplooien naast haar gastouderschap:

Dag,

Zelf ben ik werkzaam als gastouder. Sta ingeschreven bij de kvk en vul mijn belastingformulieren in als zelfstandige ondernemer. Je merkt dat de kinderopvang wat terug loopt en je zoekt naar andere inkomsten.

Nu ben ik in mijn gedachten aan het spelen om naast kinderopvang er iets bij te doen zoals dienstverlening aan huis. Zoals boodschapjes doen voor ouderen, me beschikbaar stellen als chauffeur of schoonmaakster. Helpen met huiswerk maken, ondersteunen bij rekeningen betalen, websites bouwen etc.

Daarnaast vraag ik me af of ik als gastouder ook opvang kan aanbieden voor mensen die geen gebruik maken van de kinderopvangtoeslag. Bijv. mensen die voor nood of een tijdelijke periode oppas nodig zijn.
Ik zou nu een factuur kunnen maken maar volgens mij valt dit niet onder de 0% tarief of wel? Terwijl het wel kinderopvang is.

Ik zoek er werk bij en wil graag blijven werken als zzp-er. Dus ik dacht erover om er een handelsnaam bij te nemen. Alleen ik zie nergens of het kan in deze branche.

Hopelijk hebben jullie een antwoord.

 Deze gastouder worstelt met twee vragen:

  1. Mag ik naast mijn klanten die gebruik maken van de kinderopvangtoeslag ook particuliere klanten aannemen?
  2. Mag ik naast mijn activiteiten als gastouder nog andere activiteiten ontplooien en moet ik dit dan altijd via mijn bedrijf factureren?

Ten aanzien van de eerste vraag is het antwoord simpel; Ja je mag als geregistreerd gastouder ook particuliere klanten bedienen, maar je moet deze klanten dan wel binnen je onderneming factureren. M.a.w je stuurt ook je particuliere klanten vanuit je KvK bedrijf een factuur. Hierover hoeft geen BTW in rekening te worden gebracht.

De tweede vraag gaat over alle ander activiteiten die GEEN relatie hebben met kinderopvang. Deze activiteiten hoeven niet via je bedrijf te worden gefactureerd maar kun je ook als particulier uitoefenen. Het inkomen dat je daarmee verdiend geef je bij de inkomsten belasting op als “Overige inkomsten” .

Je hoeft voor deze activiteiten dus geen factuur te sturen, maar verricht deze werkzaamheden als particuliere dienstverlener. Zie de regeling dienstverlening aan huis

We nodigen dan ook graag iedereen uit om zoveel mogelijk functies aan je CV te koppelen, om zo je kansen op werk te vergroten.

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *