Door: Linda Woudstra

Verslag 24orMore

Nieuws / 17 december 2009 / Linda Woudstra

Onderzoeksgegevens en statistieken, maar vooral ook levendige discussies en ideeën om de arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten. Daarover spraken de 125 deelnemers aan de internationale conferentie 24orMore, die in november 2009 door de Taskforce DeeltijdPlus is georganiseerd.






Afgevaardigden uit verschillende landen, van de Verenigde Staten tot India, van Noorwegen tot Australië, ontmoetten elkaar op 5 en 6 november in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

 

Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus, leidde de conferentie, die werd voorafgegaan door een CEO-dinner. Het doel van de conferentie was de arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland in een internationaal en wetenschappelijk perspectief te plaatsen en manieren te vinden om deze te vergroten, legde Dijkstra uit.

 

Inzichten en kennis

De eerste dag van de conferentie stond in het teken van kennisuitwisseling. Ellen Galinsky, voorzitter van het onderzoeksinstituut Families en Work Institute (FWI), droeg een grote hoeveelheid onderzoeksresultaten aan. De auteur van meer dan veertig boeken en rapporten toonde aan dat Amerikaanse vrouwen inmiddels hoger zijn opgeleid dan mannen, maar dat het glazen plafond nog bestaat. Ze benadrukte het belang van meer flexibiliteit en een werkplek die een gezonde uitdaging biedt en voldoende zeggenschap over je eigen werk. Claartje Vinkenburg, van de Vrije Universiteit analyseerde de Nederlandse situatie. Ze sprak over ambitie, die bij vrouwen met voltijdbanen groter blijkt dan bij mannen, het feit dat vrouwen vijftien uur per week aan zorgtaken besteden en mannen slechts zeven, en over de vrees van mannen voor negatieve consequenties als ze minder zouden gaan werken. “We moeten vrouwen verleiden meer uur te werken”, concludeerde Vinkenburg, want: “Meer ambitie volgt vanzelf als je meer uur werkt.” Tijdens diverse sessies werden onder leiding van moderators de thema's van verschillende kanten belicht en verrijkt met ervaringen en onderzoeksresultaten uit onder meer Australia en India.

 

Van ontslag naar voltijd

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma vertelde dat Nederlandse vrouwen vroeger automatisch werden ontslagen zodra ze trouwden. Ze vroeg zich af of de kinderen van vandaag zich straks zullen verbazen over de parttime banen van hun moeders. Ze benadrukte, net als minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in zijn videoboodschap, het belang van economisch zelfstandige vrouwen. Klijnsma concludeerde dat een maatschappijbrede cultuurverandering hiervoor noodzakelijk is.

 

Concrete stappen

Na een toespraak van de Amerikaanse Ellen Kossek en een paneldiscussie volgden ook op de tweede conferentiedag vijf sessies. Daar werd gepraat over concrete stappen om de arbeidsdeelname van vrouwen te vergroten. De verzamelde ideeën en oplossingen werden 's middags gepresenteerd onder het motto ´The next step´.

 

'Next step' voor vrouwen en (hun) mannen

Werkende vrouwen en (hun) mannen moeten flexibele uren kunnen werken; dat levert een win-winsituatie op die ook het bedrijfsleven ten goede komt, luidt de conclusie van de sessie geleid door Kathalijne Buitenweg, voormalig lid van het Europees Parlement. Ook zou er een organisatie in het leven moeten worden geroepen die zowel werkgevers als werknemers over dit onderwerp kan adviseren. Mannen en vrouwen moeten zelf beslissen hoe ze hun leven inrichten, maar consultatiebureaus zouden een rol kunnen spelen bij bewustwording van ouders. Van vaders, om duidelijk te maken dat, als ze veel werken, ze de ontwikkeling van hun kind(eren) mislopen en van moeders om het effect van hun rol op de kinderen toe te lichten. Kwalitatief goede kinderopvang is noodzakelijk: kinderen moeten er profijt van hebben.

 

´Next step´ voor werkgevers

Een ander voorstel uit een van de sessies is een werk-leven plan voor werknemers, dat onderdeel uitmaakt van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Werkgevers en werknemers zouden regelmatig van gedachten moeten wisselen over dit plan, zodat de bereidheid tot verandering doordringt in alle lagen van de organisatie. Ook het belang van rolmodellen werd besproken.

 

´Next step´ voor beleidsmakers

De parallelsessie van Taskforce-lid Désirée van Gorp focuste op mogelijke stappen voor beleidsmakers. Grotere banen voor vrouwen zouden de norm moeten worden, stelde deze groep. Financiële prikkels zouden hierbij kunnen helpen, net als ouderschapsverlof en 7-tot-5 scholen. Van Gorp ziet hier een rol voor de Sociaal Economische Raad en het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie. De continuïteit van beleidsontwikkeling en kennisuitwisseling moet immers worden verzekerd, ook als regeringen komen en gaan.

 

Perspectief in plaats van probleem

Marc Lammers, de coach van het Nederlands dameshockeyteam dat in China Olympisch goud won, stak de deelnemers van de conferentie een hart onder de riem met zijn afsluitende toespraak. Met inzet van de nieuwste technieken, de recentste statistieken en verschillende tactieken leidde hij 'zijn' dames naar de top. “Focus op de kracht van mensen, in plaats van op hun zwakheden”, concludeerde Lammers: “Kracht geeft vertrouwen en maakt dat je mogelijkheden ziet.” Met zijn toespraak liet hij de deelnemers achter in een ´winning mood´. Pia Dijkstra sloot de conferentie af met de opmerking dat sommige vragen nog beantwoord moeten worden, “Maar het doel is duidelijk: een situatie waarin meer werken voor vrouwen een aantrekkelijk perspectief is in plaats van een probleem.”

 

Lees het complete (Engelstalige) verslag van de conferentie 24orMore.

 

Bron: Taskforce DeeltijdPlus, 17 dec '09

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *