Door:

Quota voor vrouwen?

Nieuws / 26 november 2007 /

Voor vis was er al een quota, ze moeten namelijk beschermd worden. Voor vrouwen wil men dat nu eventueel ook, in iedergeval organiseerde de SER op 21 november jl., over dit onderwerp een werkconferentie of Nederland het voorbeeld uit Noorwegen moet volgen. Daar moet 40% van de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouw zijn. Or else?


Afgelopen weken is er weer veel te doen en geschreven over het onderwerp emancipatie. Cijfers en quota vliegen ons om de oren. Het zou absoluut nog niet goed gaan met de carierres van vrouwen, gemeten aan het aantal vrouwen in de top.

Er werd deze weken dan ook weer volop gezocht naar antwoorden, waarom het maar niet wil lukken en als het niet vanzelf gaat dat er dan maar wat dwang bij moet komen.

 

Als u uw mening wilt vormen over het onderwerp of er nu wel of geen quota moet komen voor vrouwen aan de top, hebben wij voor u nog wat interessante links opgezocht:

Het onderwerp om meer vrouwen in raden van commissarissen te krijgen is al enige tijd oud. Naar aanleiding van wat  beledigende opmerking van toen nog Alpha man numero uno Cees van der Hoeven, (er werd toen nog naar hem geluisterd) die riep dat vrouwen gewoon niet geschikt waren voor de job, omdat ze hun CV niet in orde hebben, was aanleiding voor een aantal top vrouwen in discussie te gaan met de bestuurders van dat moment. Zeer interessant is het vraaggesprek tussen Maria Molenaar, destijds CEO van Kuhne Heinz en Pieter Bouw uit 2004: http://www.vrouweninbeeld.nl/Artikelennr.9.pdf

 

Van recentere datum is de discussie op NRC.FM waar op 16 november alvast een debat plaatsvond met Heleen Mees (columnist, Woman on Top), Bercan Günel (headhunter Woman Capital) en Wiebe Draijer (organisatieadviseur, directeur McKinsey). De uizending is hier nog te beluisteren: http://www.nrc.nl/podcast/article822652.ece/Emancipatie_aan_de_top

 


McKinsey deed een wereldwijde survey. En stelde zich de vraag 'What shapes careers' Volgens de geïnterviewde executives vooral het werk en niet de situatie thuis of familie omstandigheden. Onduidelijk hoeveel 'Dutch Executives' in het onderzoek zijn betrokken en hadden zij kinderen? Lees meer over het onderzoek hier:

http://www.mckinseyquarterly.com/article_abstract_visitor.aspx?ar=2078&l2=18&l3=31&srid=17

 

Van veel eerdere datum, ook interessant nog eens na te lezen, wat voorzitter Rinnooy Kan destijds zei over het onderwerp op vrouwendag 7 maart 2007:


 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *