Door:

Nieuwe anti-discriminatie regelgeving?

Nieuws / 11 september 2008 /

De Europese Unie sleutelt aan nieuwe anti-discriminatie regelgeving, Frankrijk voert quotumregeling in en Black European Women's Council opgericht. /n






Donkere wolken boven het nieuwe Verdrag voor Europa


Op 12 juni hebben de Ieren via een referendum NEE gezegd tegen het Verdrag van Lissabon, waarin nieuwe en oude spelregels voor het functioneren van de Europese Unie zijn vastgelegd. Daarmee is het zeer twijfelachtig of dit verdrag per 1 januari 2009 in werking kan treden. Alle 27 landen die deel uit maken van de EU moeten namelijk met het verdrag instemmen.


De uitslag van het Ierse referendum is dramatisch omdat volgend jaar de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement vinden. De Ierse regering heeft inmiddels laten weten dat een tweede referendum om als nog een JA van de Ieren te kunnen krijgen, niet voor deze verkiezingen zal plaatsvinden. Daarmee is de kans groot dat tijdens de verkiezingen de nieuwe regels die bedoeld zijn om Europa democratischer te laten functioneren, nog niet van toepassing zijn.


Frankrijk geeft het goede voorbeeld


Ondertussen is Frankrijk sinds 1 juli voorzitter van de Europese Unie (tot 1 januari 2009). De Europese ministers voor Emancipatie komen op 13 en 14 november in Lille bijeen om gezamelijk plannen te maken om de gelijkheid van mannen en vrouwen op de werkvloer te bevorderen.


De Franse president Sarkozy heeft bereikt dat dit jaar evenveel vrouwen als mannen een lintje hebben gekregen. Bij de lintjesregen van vorig jaar was maar 16% vrouw. De oorzaak van deze opmerkelijke stijging is de invoering van een quotumregeling. Zo’n regeling is omstreden in Nederland, ook onder vrouwen. In verschillende Europese landen zijn quota heel gewoon en vrouwen profiteren daar direct van. Zie: legiondhonneur.fr.


Een actuele stand van zaken van de positie van vrouwen in de landen van de EU is te vinden in het Draft Report on Equality between Women and Me. In dit rapport van het Europees Parlement staan tal van aanbevelingen onder meer op het gebied van geweld tegen vrouwen, vrouwenhandel en de ongelijke beloning van vrouwen. Zie: europarl.eu.


Nieuwe anti-discriminatie regelgeving


Op 2 juli publiceerde de Europese Commissie een voorstel om de anti-discriminatie wetgeving binnen de EU uit te breiden. Alleen voor discriminatie op grond van ras bestaat er op dit moment goede regelgeving. Die bestrijkt zowel discriminatie op de werkvloer als op andere maatschappelijke terreinen. Voor discriminatie vanwege geslacht is alleen een regeling getroffen voor discriminatie op de werkvloer.


In de nieuwe regelgeving (Directive) stelt de Commissie voor om regels in te voeren voor de bestrijding van discriminatie vanwege religie, seksuele geaardheid, leeftijd en invaliditeit buiten de werkvloer. Helaas is bij deze uitbreiding discriminatie vanwege geslacht niet opgenomen. De European Women’s Lobby voert actie om ook voor vrouwen (en mannen) over de volle breedte goede Europese regelgeving te krijgen als zij om hun vrouw (man) zijn worden gediscrimineerd. Zie: womenlobby.org.


Black European Women’s Council opgericht


Op 9 september wordt de BWEC in september officieel gelanceerd. Deze Raad is een jaar geleden opgericht tijdens het eerste Black European Women Congress in Oostenrijk. Dit congres was mede een initiatief van Tiye International, een vrouwenkoepelorganisatie uit Utrecht. Zie: bewnet.eu.



Stand van zaken Europees burgerinitiatief om vrouwen in Europese topfuncties te krijgen


Met het oog op de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement vindt er achter de schermen een uitgebreide lobby plaats om een aantal bekende heren zoals Tony Blair een topfunctie te geven. Een Deense Europarlementariër is daarom een burgerinitiatief begonnen om tegenwicht te bieden. Als een miljoen Europese burgers – vrouwen en mannen – dit initiatief steunen dan moet de Europese Commissie een gelijke verdeling van deze functies over beide seksen op de Europese agenda zetten. Het miljoen is nog lang niet in zicht. Uw handtekening kunt u nog steeds digitaal plaatsen op femalesinfront.eu.


 

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *