Door: Anne-Marie de Ruiter

Moeder en/of lekker wijf

Columns / 27 augustus 2011 / Anne-Marie de Ruiter

Af en toe komen er in de media stukken over allerlei type moeders. Die lees ik graag, want niets is zo zinloos en leuk als mensen in een hokje stoppen. Telkens worden wij uitvergroot en overzichtelijk geordend in de HP de tijd, Elsevier of Volkskrant. Allerlei vrouwen die ik maar niet kon plaatsen, krijgen opeens een naam: de ma-di-do moeder, de Libelle-moeder, de bakfietsmoeder, het verwende prinsesje, de (natuurlijk bitchige) fulltimer en ga zo maar door.

Onlangs kwam er, heel gezellig, de munttheemoeder bij (zie artikel Doe mij maar een muntheemoeder )

Vaders brengen het er karig van af en kunnen alleen het predicaat zorgvader of deeltijdvader verdienen. Als ze één keer in de twee weken de kinderen van school ophalen, zijn ze het al (ja, zo kan ik het ook).De meeste moeder-hokjes hebben betrekking op hoe moeders werk en zorg combineren. Wel een beetje een beperkt criterium. Maar een paar jaar geleden, hoezee hoezee, verscheen opeens de MILF (Mother I Like to Fuck) ten tonele. Wie het heeft bedacht, ik weet het niet. Maar het sloeg aan. Te pas en te onpas viel de term en ik hoorde al snel vaders op het schoolplein opgewonden bespreken of ze er eentje zagen (ik verstop me dan snel en beschaamd achter een klimrek).

Niets te werk en zorg verdeling, gewoon weer ouderwets scoren op lekker wijf of niet.

De eerste keer dat ik er eentje in het openbaar zag, was in de film ‘Alles is Liefde’ (de oer-Hollandse film die alle inburgeraars zouden moeten zien maar dat terzijde). Daarin versierde Wendy van Dijk, de geboren MILF, een jonge knul die ze had ontmoet na de verwisseling van de lichamen van hun overleden vaders (je moet er maar opkomen). Na een vurige nacht stapte hij voldaan uit bed om vervolgens frontaal op zijn bek te gaan door een automatisch bewegend stuk speelgoed. Een briljante scene die in een keer duidelijk maakt hoe leuk het is dat moeders ook wel eens wat anders doen dan moederen en (een beetje) werken. En hoe alles in het leven door elkaar loopt.

Dus laten we nu niet allemaal middeleeuws feministisch gekwetst gaan zitten doen als we ‘op die manier’ bekeken worden. Wees blij dat duidelijk is dat we ook nog andere functies in het leven kunnen vervullen. Zonder dat je nu gaat proberen een MILF te worden natuurlijk. Want voor je het weet ben je een anorexia moeder of een hysterisch-jong-geklede moeder. En dus geen Goed-genoeg moeder. Blijf jezelf, ken je kracht, werk zoveel of zo weinig als je kunt of wilt. Let er alleen op dat je geen SLM wordt (Slonzige Joggingpak Moeder) want voor je het weet, sta je in de krant.

 
 

Reacties zijn gesloten.