Door: Linda Woudstra

Klimmen, kleien en klooien.

Nieuws / 6 november 2007 / Linda Woudstra

Waarom voor de meer fysiek ingestelde jongetjes nadenken op speciaal aangewezen strafstoeltjes en penalty spots averechts werkt. Een oplossing die veel toegepast werd door vrouwelijke leidsters in de kinderopvang in een poging het impulsievere gedrag van jongetjes te beheersen. Nu weten we dat daardoor, jongens juíst drukker en onstuimiger worden…






Jongetjes kunnen wat impulsiever zijn, uiten zich anders, en zijn fysieker ingesteld dan meisjes. In het verleden werd dit gedrag binnen de kinderopvang ervaren als lastig en druk. Het paste niet in de volle groepen van de opvang. De overwegend vrouwelijke leiding had andere verwachtingen en eisen en dat leidde er toe dat jongens vaker dan meisjes werden gecorrigeerd, gewaarschuwd en bestraft. Ze moesten nadenken op speciaal aangewezen strafstoeltjes en penalty spots. Maar door deze aanpak konden jongens juíst drukker en ontstuimiger worden.

 

Ouders en verzorgers voelden dat de sfeer er zeker niet beter op werd. Gelukkig is er in onder andere de bijscholing en publicaties aandacht besteed aan de verschillen in behoefte tussen jongens en meisje. Hopelijk is de sfeer in menige drukke peutergroep beter geworden;  Tommie mag brullen als een leeuw terwijl hij onder de tafels door kruipt.  Het wordt begrepen dat de vierjarige Tijn opgewonden staat te schreeuwen als hij naar buiten mag. Flint mag met zijn vingers in de modder roeren en bovendien mag hij aan klei trekken en er op slaan in plaats van een decoratief potje te fabriceren. Het is zelfs leuk om dit verschil te zien en wat mee te doen!

 


Dat de aandacht voor jongens en voor de jongenskant weer mag is niet nieuw. Martine Delfos schrijft erover in bijvoorbeeld ‘de schoonheid van het verschil’. Stephen Biddulph schreef ‘jongens hoe voed je ze op’. En na deze ontwikkelingspsychologische boeken verschijnen er  nu ook avontuurlijke boeken Het jongensboek, en Het gróte jongensboek. Volgens de schrijvers appelleert de inhoud aan het èchte jongensgevoel. Er staan allerlei avontuurlijke, onderzoekende en spannende activiteiten in.

 








Voor de ouders van jongens en meisjes is net verschenen: ‘Maak indruk op je kinderen’ geschreven door Halkes en Piers. Een van hun uitgangspunten is om de leuke kant van opvoeden te laten zien omdat je stoere en knappe dingen met je kinderen onderneemt. Het is leuk dat dit soort boeken verschijnen. Niet alleen omdat je weer allerlei activiteiten van vroeger herontdekt. (Weet iemand nog hoe je smurfensnot maakt?) maar veel belangrijker is de achterliggende gedachte dat door het doen van allerlei buiten-en binnenactiviteiten je relatie met je kind versterkt wordt. Doordat je kind het gaaf vindt dat je met hem samen een fikkie stookt en uitlegt hoe dat veilig moet, sla je een aantal vliegen in een klap. Je praat, bent bezig met elkaar en bent trots op het resultaat.  

 

En uiteindelijk is het doen van dit soort uitdagende activiteiten voor ieder kind belangrijk. Het kneden van zand met water voelt lekker aan je handen en je kunt er energie kwijt. Voor het bouwen van een hut heb je takken nodig. Het gesleep daarvan helpt je sterk voelen. Het roeren in een heerlijke heksensoep (water, torren, spinnen, gras, blaadjes) is een heel karwei en het kan lekker ruiken naar herfst. Kijken met een spiegeltje onder een paddestoel en klimmen op boomstammen geeft weer heel andere ervaringen. Ouders zorgen ervoor dat dit allemaal veilig kan en maken afspraken. Als je vermijdt om te zeggen: “Pas op! Kijk uit! Hè wat vies! Wat doe je raar!? Doe voorzichtig!’  is het veel prettiger om te horen: “Lekker hè, die modder”, “wat een grote stok kun je die optillen?” “ Kun jij in die boom klimmen? Geweldig! Zorg dat je je voeten altijd goed neerzet dan gaat het beter!” Vertrouwen uitstralen en delen in het plezier werkt stimulerend en dat draagt bij aan een groeiend zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld voor jongens én meisjes. Gelukkig is ook net het Grote Meisjesboek verschenen!


 


Tips:




  • Landgoed de Kemphaan, bij Almere, loop het zintuigenpad, of het avonturenpad.


  • Natuurmonumenten heeft door heel Nederland allerlei soorten wandelingen: een laarzenpad,  een kaboutertocht, paddestoelentocht of een avonturentocht.


  • De Soesterduinen, de Drunense duinen voor rennen en rollen in het zand en met de verdwaalde takken in het bos bouw je een hut!


  • En tot slot: Avonturenland in het Twiske

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *