Door: Linda Woudstra

Kamerverkiezingen 2010 en ZZP'ers

Nieuws / 31 mei 2010 / Linda Woudstra

Met de komende Kamerverkiezingen in zicht beginnen politieke partijen interesse te krijgen voor de grote groep zelfstandigen in Nederland. Vrijwel iedere partij zet zich in om de stemmen te winnen van de ca 640.000 zzp’ers in Nederland. ZZP Nederland, belangenbehartiger van ca 11.000 zelfstandigen heeft de diverse partijprogramma’s bekeken en vergeleken op inhoud met betrekking tot het zelfstandig ondernemerschap.

Zonder tot een stemadvies te komen is het duidelijk dat zzp’ers de aandacht beginnen te krijgen van de politiek. Dat wil nog niet zeggen dat partijprogramma’s uitgevoerd worden, maar een begin is aanwezig.

 

Verplichte verzekeringen

Over een aantal zaken lijken partijen het wel duidelijk eens. Op Groen Links na is iedereen het eens dat zzp’ers de economie flexibeler maken. Iedere partij vindt dat zzp’ers bijdragen tot innovatie en over het algemeen staat men positief ten opzichte van zelfstandigen. Een aantal partijen waaronder de PVDA, Groen Links en de SP willen dat een aantal zaken aan banden gelegd worden en dat er meer verplichtingen ten aanzien van verzekeringen moeten komen.

Juist daar waar het gaat om versoepeling van het beleid ten opzichte van zzp’ers laten de meeste partijen het afweten. Zaken die zzp’ers het leven gemakkelijker zouden maken zijn bijvoorbeeld afschaffing van de VAR-Verklaring, afschaffen van het urencriterium etc. Alleen het CDA en de VVD lijken daar iets voor te voelen.


Binnen de politiek zijn er niet veel mensen die zich druk maken voor zelfstandigen. Stef Blok van de VVD, Mei Li Vos van de PvdA en UlenBelt van de SP zijn daar positieve uitzonderingen op. Onlangs maakte de PvdA zich nog schandelijk door Mei Li Vos op een onverkiesbare plaats te zetten.

 


 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *