Door: Linda Woudstra

Je rechten als huishoudelijke hulp

Nieuws / 22 januari 2010 / Linda Woudstra

Werk je als werkster, kinderoppas of tuinman bij een privépersoon thuis? Dit soort werk gebeurt heel vaak op basis van mondelinge afspraken tussen jou en je werkgever. Maar dat betekent niet dat je geen rechten zou hebben! Lees deze informatie van vakbond ABVAKABO FNV, dit kan je helpen om goede afspraken te maken met je werkgever.






Huishoudelijke hulp wast handenHuishoudelijk werk, bijzonder werk

Huishoudelijk werk is om verschillende redenen bijzonder werk.

 

1. Informeel werk

Ten eerste gaat het meestal om informeel werk. Je bent in dienst van een privé-persoon en werkt bij die persoon thuis. Je werkt dus in de huiselijke en familiale sfeer. Hierdoor zijn veel zaken dikwijls niet goed geregeld. Huishoudelijk werk is dan ook vaak zwart werk, dit betekent dat werkgever en werknemer geen aangifte doen bij de belastingen. Bovendien zijn werkgevers en werknemers vaak niet op de hoogte van de regels. Daardoor worden de rechten van huishoudelijke hulpen regelmatig geschonden.

 

2. Minder rechten

Een tweede bijzonder kenmerk van dit werk is dat je als huishoudelijke hulp minder rechten hebt dan andere werknemers waneer je drie dagen of minder bij dezelfde werkgever werkt.

 

Wie op meer dan drie dagen voor een privé persoon werkt, of schoonmaakt voor een bedrijf of een thuiszorginstelling, heeft meer rechten. Dat geldt ook voor werknemers die ander werk doen. Hun werkgever moet twee jaar lang loon door betalen als ze ziek zijn. Om iemand te ontslaan moet de werkgever eerst een ontslagvergunning vragen bij het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen).

 

Die werknemers hebben ook recht op sociale zekerheid. Hun werkgever betaalt mee aan de Zorgverzekeringswet. Bovendien moet deze werkgevers loonbelasting en premies voor werknemersverzekeringen inhouden op het loon.

 

3. Geen CAO

Ten slotte bestaat er voor dit werk geen CAO. CAO staat voor ‘collectieve arbeidsovereenkomst’. In een CAO staan afspraken over de arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers bij een bepaalde werkgever of in een bepaalde bedrijfstak. Die afspraken worden tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties gemaakt. Als huishoudelijke hulp bij een privépersoon val je niet onder een CAO. Daarom moet je zelf met je werkgever afspraken maken over je arbeidsvoorwaarden. Veel andere werknemers in Nederland vallen wél onder een CAO. Deze CAO’s garanderen betere arbeidsvoorwaarden dan de minimumregels die in de wet staan. Werknemers die onder een CAO vallen hebben bijna altijd een hoger loon dan het minimumloon, meer vakantie en vele andere voordelen.

 

Huishoudelijk werk wordt soms ook gedaan door mensen die voor een thuiszorginstelling of schoonmaakbedrijf werken. Deze werknemers hebben geen arbeidsovereenkomst met de persoon bij wie ze thuis werken, maar wel met het schoonmaakbedrijf of de thuiszorginstelling. Voor deze werknemers geldt wél een CAO.

 

Opgelet! Als je schoonmaakt in een bedrijf, val je ook onder een CAO. Je hebt dan méér rechten dan huishoudelijk personeel in dienst van een privépersoon.

 

Meer rechten en plichten!

Deze informatie komt uit een brochure van de vakbond ABVAKABO FNV uit oktober 2008. Hierin lees alles over je rechten en plichten op het werk. Besproken wordt:


1. Werken als huishoudelijke hulp: de basisregels

2. Veelgestelde vragen over loon, vakantie, ziekte, veilig werken, overwerk en ontslag

3. De situatie van ongedocumenteerden

4. De regeling voor au pairs

5. Hoe kan je je werksituatie verbeteren?

Los bijgevoegd: een voorbeeldcontract met uitleg

 


 

ABVAKABO FNV

Met ruim 350.000 leden is ABVAKABO FNV verreweg de grootste vakbond in de publieke sector. De bond is er voor iedereen in de zorg, de sector onderwijs en onderzoek, het welzijnswerk, Telecom, overheid, nutsbedrijven en de sociale werkvoorziening. Ze sluiten ruim 200 cao’s af in deze sectoren.


 

Bron: ABVAKABO FNV, okt 2008

 

 

Afspraken bij Regeltante

 

Kunt/wilt u niet meer dan drie dagen werken?

Bij Regeltante kunt u zelf een uurtarief afspreken met uw privépersoon waar u bij gaat werken. Er wordt geen percentage afgehaald door Regeltante!! Lees hier hoe klanten afspraken maken kunnen maken met kandidaten.


 

Niet meer dan drie dagen werken: Diensverlening aan huis

Er bestaat een groot misverstand over de betaling van hulp of oppas aan huis. Als u niet meer dan 3 dagen per week met elkaar samenwerkt, kunt u contant met elkaar afrekenen en hoeft de opdrachtgever geen loonbelasting en sociale premies te betalen.

Lees meer op de site van Ministerie van SZW: Dienstverlening aan huis >>

 

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *