Door: Linda Woudstra

Gratis huishoudelijke hulp tegen burn-out!

Nieuws / 24 januari 2008 / Linda Woudstra

Gastcolumniste Marieke Hoogwout geeft ongezouten haar mening waarom vrouwen vastlopen in de combinatie werk en gezin. Met de discussie over quota en de fixatie op topfuncties veegt ze de vloer aan.


Door: Marieke Hoogwout

 

Gratis kinderopvang? Doe mij maar gratis huishoudhulp!
Ik ben een van die vele, doorsnee Nederlandse parttimewerkende moeders, over wie zo veel gediscussieerd wordt. Van wie de doorsnee opiniemaker vindt dat ze wat minder met de Libelle op de bank moet hangen, en wat meer moet gaan werken, om de vergrijzing het hoofd te bieden.

Met ‘gratis kinderopvang’ denken politici nu het ei van Columbus te hebben gevonden. Maar is dat wel zo? Gaat de gemiddelde parttimewerkende moeder-met-een-keuze daardoor ook echt meer werken? Ik alvast niet. Ik houd mijn uren niet met een stopwatch bij, maar laten we het ongeveer eens afronden als volgt. Ik werk door de week twintig uur, ik breng twintig uur met mijn (schoolgaande) kinderen door en ik besteed twintig uur aan mijn huishouden. Nu roept de overheid opgewekt: “Kijk! Wij gaan tien uur per week je kinderen van je overnemen!! Gratis! Dan kun jij dertig uur werken, tien uur met je kinderen doorbrengen en twintig uur aan je huishouden besteden!”


Maar: ik wíl helemaal niet minder tijd met mijn kinderen doorbrengen! Ik wil wél meer werken. Graag zelfs. Waar ík mee gebaat zou zijn, is een overheid die zegt: “Kijk! We nemen tien uur huishoudelijk werk van je over. Gratis. Dan kun je dertig uur werken, twintig uur bij je kinderen zijn en tien uur aan je huishouden besteden.”


Het huishouden is een bron van stress voor werkende ouders – niet de kinderen!Huishouden is een vak. Zoals in elk vak, zijn er mensen die er heel goed in zijn en die er energie aan ontlenen, en mensen die er slecht in zijn en voor wie het stress oplevert (ik behoor absoluut tot de laatste categorie). Toch is het uiterst belangrijk: een schoon huis, een soepel lopend huishouden hebben we allemaal nodig. Iedereen zal beamen dat een schoon, opgeruimd huis een bron van rust en ontspanning is. Het huishouden kost mij veel energie, en ik ben er slecht in. Ik doe er lang over, en dan nog is het resultaat nooit zoals ik hoopte dat het zou zijn.

Ergens in de laatste decennia is de misvatting ontstaan dat huishouden simpel is, dat iedereen het kan, en dat je het er ‘wel even bij’ kunt doen. Ik heb (door daadwerkelijke schade en schande) geleerd dat daar heel veel op af te dingen is. Huishouden is een vak dat goede opleiding vereist, en dat goed beloond en goed gewaardeerd moet worden.

 

Meer uren werken, meer nieuwe banen
Veel meer dan gratis kinderopvang, zou gratis huishoudhulp mij de tijd en de ruimte geven om meer uren te gaan werken in mijn eigen vak. Tegelijkertijd zouden er in de dienstverlening-aan-huis, veel nieuwe banen gecreëerd kunnen worden. Want er zijn waarschijnlijk wel veel meer diensten mogelijk waar bij werkende ouders vraag naar is: verzorging van kwaliteitsmaaltijden aan huis; boodschappenservice, kleine technische klussen in en om het huis, hulp bij organiseren van kinderfeestjes, etcetera.

Het zelfstandig ondernemerschap is een heel gewenste (al dan niet tijdelijke) optie voor veel werkende moeders. Ik spreek ook daarbij uit eigen ervaring. Wanneer de overheid het makkelijker maakt om in de persoonlijke dienstverlening als zelfstandig ondernemer te werken, zou dat wellicht veel vrouwen in staat stellen te werken in hun eigen vakgebied, op de zo vaak gewenste flexibele tijden.


Onderzoek onder ouders
Ik zei het al: ik ben een doorsnee parttime werkende moeder. Ik kan alleen maar voor mezelf spreken. Maar het lijkt erop dat veel moeders hetzelfde ervaren:


  • uit onderzoek blijkt dat wij moeders, hoewel we de afgelopen 30 jaar veel meer zijn gaan werken, nog steeds evenveel uur per week (ca.25) met onze kinderen doorbrengen. Blijkbaar wíllen we dat gewoon graag.
  • herhaaldelijk hebben onderzoekers geconstateerd dat het stressniveau van werkende vaders bij thuiskomst daalt (thuis = ontspannen), terwijl dat van werkende moeders stijgt (thuis = nog heel veel wassen, strijken, stofzuigen)
  • Onderzoek van de Universiteit Utrecht concludeert dat het hebben van kinderen beschermt tegen burnout, omdat zorgen voor je kinderen energie en voldoening geeft. Tevens blijkt niets zo burn-outbevorderend te zijn als het huishouden. Een hulp in de huishouding is dan ook de beste preventieve maatregel, stelt het onderzoek.

Driedubbel voordeel
De Taskforce Deeltijd Plus is ingesteld om te kijken naar manieren waardoor vrouwen aangemoedigd kunnen worden om meer te gaan werken. Het stimuleren van goede persoonlijke dienstverlening heeft in mij ogen een driedubbel voordeel:  • Als ik goede, betrouwbare en betaalbare huishoudhulp kan krijgen, ga ik meer uren werken.


  • Als het voor anderen makkelijker en (financieel) aantrekkelijker wordt gemaakt om in de persoonlijke dienstverlening te werken, ontstaan ook daar nieuwe banen. Voordeel voor mij, voordeel voor dienstverleners, voordeel voor de overheid.

Ik zeg niet dat gratis kinderopvang geen goed idee is – dat is het wel. Goede, betaalbare opvangmogelijkheden zijn broodnodig. Ik zeg alleen: als partimewerkende moeder-met-een-keuze, zal gratis kinderopvang mij niet meer uren laten werken. 
Laten we kijken naar wat ouders nódig hebben – niet naar wat moeders zouden móeten. Daarmee komen we een stuk verder.

Zo. Terug naar de Libelle. Waar was ik ook alweer?

 

Marieke Hoogwout is moeder van twee kinderen, oprichter van Uitgeverij Réunion en schrijfster van het boek “Een nieuwe carrière na je vijfendertigste.


 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *