Door: Linda Woudstra

FD Column: Tanende macht van de gouden oorring

Columns / 14 mei 2012 / Linda Woudstra

Helaas na 5 jaar neem ik afscheid van het zakenkabinet van het Financieele Dagblad. Ik heb altijd geprobeerd belangrijke maatschappelijke misstanden aan de orde te stellen en daarom als uitsmijter nog wat extra informatie over goud!

Deze column verscheen in het Finacieele Dagblad/Zakenkabinet op 14 mei 2012

 

In vroeger dagen verlieten zeemannen zich op de universele waarde van goud om hun begrafenis te regelen met een enkele gouden oorring, mochten ze onverhoopt ergens aanspoelen na een schipbreuk.

 

Nergens ter wereld heeft het edele metaal aan zijn magische waarde verloren, gezien de nog altijd stijgende koersen voor goud. Koersen, want slechts weinigen zijn echt in het bezit van goud. Sterker nog, lag er in 1992 nog 1750 ton in de kluizen van de DNB, heden ten dage is dat niet meer dan 600 ton. De rest is omgezet in papiergeld. Je vraagt je af wat Nout Wellink destijds heeft bezield. Met de huidige koers van bijna € 4.000 per kilo lopen we zo € 44 mrd mis. Oftewel een jaar inkomstenbelasting.

 

Het verhaal gaat dat al ons goud naar de FED in New York is versleept, zogenaamd omdat onze drassige grond niet stevig genoeg zou zijn om het gewicht te dragen. Klaas Knot bevestigde onlangs in een uitzending van Nieuwsuur niet dit absurde verhaal, maar stelde wel dat maar liefst 90 procent van het Nederlandse fysieke goud ligt opgeslagen in Engeland, Canada en de VS. Waarom mensen, waarom? Kunnen wij nu echt niet zelf op onze centjes passen?

 

Blijkbaar niet, want de DNB bemoeide zich ook al in 2009 met de goudaankopen van het pensioenfonds voor de Glasfabrieken (SPVG) en dwong hen op basis van speculatierisico’s hun aandeel van 13% naar 3% terug te brengen. Het pensioenfonds heeft de zaak bij de rechter aangekaart en is inmiddels in het gelijk gesteld, maar loopt ondertussen wel € 22 mln aan ‘speculaties’ mis voor haar klanten. Waarom verkwanselen wij onze oorringen, terwijl Duitsland in navolging van Venezuela zijn goudreserves juist terugroept? Wat zijn nog de echte waarden waarop wij een samenleving kunnen sturen? Toon mij uw portemonnee en ik vertel u wie u bent.

 

In het grote ‘ponzispel’ zit niemand te wachten op lastige mensen met verantwoordelijkheidsgevoel, want de machine moet doordraaien, zodat het graaien zo efficiënt mogelijk loopt. In het oude Mesopotamië, waar onze beschaving ooit is begonnen, loste men het probleem van schuldenvorming op door bij de wisseling van de macht simpelweg alle schulden kwijt te schelden. Als we niet snel tot ditzelfde inzicht komen, vrees ik dat we binnen afzienbare tijd tegen de ineenstorting van de dollar en de euro zullen aankijken. Wie dan niet in ‘tangibles’ zit heeft het nakijken. Grond, olie, en echt goud en zilver daar gaat het dan om. Of toch niet?

 

Volgens sommige theorieën was voor de Tweede Wereldoorlog maar liefst 80% van de goudvoorraad in handen van de Chinezen. Zes fregatten zouden destijds afgeladen vol naar de FED zijn verscheept om ver weg van de Japanners in Fort Knox te worden opgeslagen.

 

Ook zou deze hoeveelheid niet zijn geregistreerd en daarmee buiten de officiële goudhandel zijn gehouden. Zou dat wel zo zijn, dan zou de totale goudvoorraad nu zes keer hoger zijn. Wat denkt u dat dit met de waarde van goud zou doen?

 

De macht ligt dus bij degene die kan beslissen over de prijs van goud. De in Bulgarije woonachtige Amerikaan Neil Keenan heeft op 23 november 2011 een rechtszaak aangespannen, waarin hij zegt het goud voor de Chinezen terug te claimen.

 

Als dit allemaal klopt, dan valt er nog veel meer dan de koersen en de euro. Dan hebben we voor het eerst in de geschiedenis niks aan oorringen. Wanneer alle materie uiteindelijk allemaal even waardeloos blijkt, zal het – naar ik oprecht hoop – gaan over de echte waarden: respect voor de natuur, vriendschap en naastenliefde.

 

Afgelopen 5 jaar heb ik met veel genoegen deze column geschreven en dank de redactie en de lezers voor hun ruimdenkendheid.

 

Linda Woudstra is directeur van Regeltante bv en Yellow & Blue Consultancy bv. Dit is haar laatste bijdrage aan het Zaken­kabinet, waarvan de krant na jaren afscheid neemt.

 
 

Reacties zijn gesloten.