Door: Linda Woudstra

Bijstand voor zelfstandigen uitgelegd

Nieuws / 8 februari 2010 / Linda Woudstra

Startende ondernemers en gevestigde zelfstandigen kunnen in een aantal gevallen voor financiële bijstand een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Ontvangt u een bijstandsuitkering en wilt u een eigen bedrijf beginnen? Of bent u zelfstandige en verkeert u tijdelijk in financiële problemen?






Mogelijk kunt u dan in aanmerking komen voor financiële bijstand op grond van het Bbz.

 

Wie kunnen een beroep doen op BBZ?

Er zijn vier vormen van BBZ die worden onderscheiden:


  • Zelfstandigen met een levensvatbaar bedrijf en met tijdelijke financiële problemen;
  • Oudere zelfstandigen (tussen 55 en 65 jaar) die ten minstetien jaar een zelfstandig beroep hebben uitgeoefend en die niet meer voldoende inkomsten hebben;
  • Zelfstandigen die stoppen met hun bedrijf en tijd nodig hebben om hun bedrijfsactiviteiten af te bouwen.
  • Mensen met een uitkering die een eigen bedrijf willen beginnen; startende ondernemers.

Kunt u met een bijstandsuitkering een beroep doen op het Bbz?

Als u een bijstandsuitkering hebt en een eigen bedrijf wilt beginnen, kunt u voor financiële steun een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). U hebt maximaal een jaar om u onder begeleiding voor te bereiden op het starten van een eigen bedrijf. U behoudt in dit jaar uw uitkering, maar u hoeft niet te solliciteren. U stelt onder meer een ondernemingsplan op. De gemeente bekijkt vervolgens of uw bedrijf levensvatbaar is. Als dit zo is, kunt u aan de slag als zelfstandige. Uw bijstandsuitkering wordt gestopt. U kunt dan in aanmerking komen voor een starterskrediet en een periodieke uitkering tot bijstandsniveau. Als u bent gestart met uw bedrijf, kunnen deskundigen u bijstaan. De gemeente kan (een deel van) de kosten hiervoor vergoeden.

 

Kunt u met een WW-uitkering een eigen bedrijf starten?

Voor het starten van een bedrijf met behoud van uw uitkering op basis van de Werkloosheidswet (WW-uitkering) hebt u toestemming van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) nodig. Op basis van het Bbz kunt u in aanmerking komen voor een starterskrediet.

 

Kunt u als gevestigde zelfstandige een beroep doen op het Bbz?

Als u een gevestigde zelfstandige bent en u hebt tijdelijke financiële problemen dan kunt u een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). U kunt in aanmerking komen voor een periodieke uitkering of voor bedrijfskapitaal.

Een periodieke uitkering kunt u krijgen als u niet in uw levensonderhoud kunt voorzien vanwege tijdelijke inkomensproblemen. Als het voorbestaan van een levensvatbaar bedrijf gevaar loopt, kunt u in aanmerking komen voor bedrijfskapitaal. Beide kunt u aanvragen bij de gemeente.

 

Kunt u als oudere zelfstandige met een niet-levensvatbaar bedrijf een beroep doen op het Bbz?

Als u een oudere zelfstandige bent en een bedrijf hebt dat niet meer levensvatbaar is, kunt u een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). U kunt in aanmerking komen voor een periodieke uitkering of voor bedrijfskapitaal. Beide vraagt u aan bij de gemeente.

 

Voorwaarden

De volgende voorwaarden gelden:

• u bent een zelfstandige van 55 jaar of ouder

• uw inkomen uit uw bedrijf is lager dan de bijstandsnorm

• u hebt voorafgaande aan uw aanvraag minstens tien jaar achter elkaar een bedrijf of zelfstandig beroep uitgeoefend

• uw bruto inkomen uit uw onderneming is gemiddeld minimaal 7.070 euro per boekjaar

 

Kunt u een beroep doen op het Bbz als u stopt met uw bedrijf?

Als u zelfstandige bent en u moet uw bedrijf beëindigen, kunt u voor financiële ondersteuning een beroep doen op het Besluit Bijstandverlening zelfstandigen. Tijdens de beëindiging van uw bedrijf kunt u dan in uw levensonderhoud blijven voorzien. U kunt een aanvullende periodieke uitkering krijgen.

 

Hiervoor geldt een aantal voorwaarden:

• u bent zelfstandige

• u hebt minimaal 1225 uur per jaar in uw bedrijf gewerkt

• de reden waarom u met uw bedrijf stopt is omdat het niet levensvatbaar is

 

Meer info


 

 

 

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, januari 2009

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *