Door: Linda Woudstra

Als liefde een werkwoord is, dan is scheiden…

Nieuws / 7 november 2011 / Linda Woudstra

nog harder werken? Wat eerst misschien nog gevoelens van opluchting waren, in het gunstige geval dat jij de scheiding ook wil, moet al snel plaatsmaken voor het gevoel dat er zoveel geregeld moet worden!Om over de gevoelens van de kinderen nog maar te zwijgen, een verhuizing, het splitsen van de administratie, meer werken…


Beroepsmatig kom ik het regelmatig tegen, een ontregeld huishouden waarin alles wat tot de dagelijkse routine behoort aan het schuiven is geraakt. Werkelijk alles moet een nieuwe plek krijgen. Het is natuurlijk altijd fijn als je weer een nieuw plekje voor jezelf mag inrichten. Tenslotte is het ‘gezellig maken’ vaak een vrouwending.


Mijn devies; verf de muren meteen knetterpaars en luid samen met je kinderen een nieuw tijdperk in!


Nieuw als in anders. Niet persé beter want dat is lastig te overzien als je nog midden in het ‘harde werken’ zit. Gut waar gaat dit naartoe!


Nee, maar helder zijn knetterpaarse wanden. Negen van de tien keer zijn er vriendinnen genoeg die bereid zijn meteen de kwast ter hand te nemen. Dat kan in een dag met een grote appeltaart en koffie op tafel. Als de wanden klaar zijn komen er zachte kussens op de bank en een warm kleed om meteen de wintermaanden prettig in te gaan. Een mens moet ergens beginnen en dan is de basis de plek waar je woont. Een plek waar je tot bezinning kunt komen in de chaos die is ontstaan.


Grote veranderingen zijn nooit fijn. Men onderschat veranderingen vaak. Een verhuizing is toch leuk? Een nieuwe baan? Er is ooit onderzoek naar gedaan en toen bleek dat deze ‘normale’ veranderingen op de stress-meter even hoog scoorden als het overlijden van een dierbare. Dan heb ik het nog niet eens over de scheiding die in dit geval ten grondslag ligt aan de veranderingen!


Scheiden is normaal, denken we. Degenen die het ondergaan weten beter. Gelukkig is er steeds meer gerichte ondersteuning in deze specifieke situatie. Zo zijn er tegenwoordig ‘scheidingsmakelaars’ die de hele praktische afhandeling samen met een stel regelen opdat ze geen dure advocaat in hoeven huren. Zij begeleiden gedurende het hele proces.


Daarnaast zijn er organizers zoals ik, die ondersteunen in de praktische dingen thuis; hoe ziet je weekindeling en die van je gezin er nu uit? Hoe richt je je huis praktisch in en verdeel je de taken in het huishouden? Hoe krijg je energie in plaats van het wegsijpelen van dit kostbare goedje?


Laten we helder zijn, ‘samen’ maakt sterk en geloof mij dat iedereen meer betrokken raakt bij de nieuwe situatie als ze een gerichte taak krijgen.


Nou, de praktische ondersteuners zijn positieve veranderingen in de markt en dat helpt het scheiden van hard werken, tot gewoon werken te reduceren. Dan is er nog wat ruimte over om bij een goeie damesfilm de tisseus erbij te pakken. Groot kussen tegen je borst geklemd…..


En voor je het weet is het voorjaar aangebroken. Dan gaan de ramen open. Misschien krijgen de muren dan een lichtere tint (rose?) en trek je een bloemetjesjurk over je hoofd om naar je werk te fietsen. Echt waar.


Suzanne Hille


Professional organizer.


www.shilleprofessionalorganizer.nl

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *