Door: Linda Woudstra

Op voeten en fiets naar school

Nieuws / 28 september 2007 / Linda Woudstra

20 September jl. was het landelijke actiedag bij Veilig Verkeer Nederland. Het was de bedoeling dat alle kinderen in Nederland op die dag op de fiets óf lopend naar school gingen. Op het journaal, de avond daarvoor hoorde ik voor het eerst van dit evenement. /n


Kijkend op de site van Veilig Verkeer Nederland kwam ik erachter dat alle scholen in juni al een actiepakket hebben ontvangen met daarin een stappenplan om de ouders en de scholen te laten meewerken. Er was geen auto te bekennen rond ons schoolplein op 20 september, maar de echte reden was dat de kinderen vrij waren wegens een studiedag en laat ik het er maar op houden dat wij daarom als ouders niets wisten van dit initiatief.


 


Het is een goed initiatief. In ons piepkleine dorp gaat meer dan de helft – net als in de rest van Nederland, zo las ik op de website van VVN – met de auto naar en van school. De actie om iedereen op de fiets of te voet naar school te laten gaan, is toe te juichen. Het argument van Veilig Verkeer Nederland – veiligheid – is steekhoudend. Er is altijd te weinig parkeergelegenheid voor zoveel auto’s binnen zo’n korte tijd. Ouders doen dan soms onbegrijpelijke dingen zoals dubbel-en op de stoep parkeren of zelfs op het zebrapad, zodat kinderen er met gevaar voor eigen leven langs-en tussendoor moeten.


 


Maar er zijn meer redenen te bedenken waarom kinderen lopend of fietsend naar school zouden moeten gaan. In de eerste plaats is het niet zo verstandig om je kinderen op te voeden met het idee dat het vanzelfsprekend is om altijd maar de auto te nemen. Want niet alleen naar school, maar ook naar voetbal, muziekles en andere activiteiten worden kinderen steeds vaker met de auto gebracht. In een tijd waarin kinderen steeds dikker worden, geeft fietsen en lopen bovendien beweging. Daarnaast, in het kader van het versterken van het ouderschapsnetwerk, is het leuk en nuttig om op weg naar school andere ouders weer eens te spreken én je kind te leren zich te handhaven in het verkeer. Dit is tamelijk lastig vanuit de auto. En als laatste is het bijzonder prettig om met een fris hoofd de dag te starten. En ja, ook als het regent. Er zijn nog steeds paraplu’s en regenjassen te koop.

 

Het argument dat je de kinderen op weg naar je werk wegbrengt, is voor veel ouders reden genoeg om de auto te nemen. Maar een kwartier eerder opstaan, kan genoeg zijn om toch je kind per fiets of te voet naar school te brengen. Het is jammer dat deze leuke en verantwoorde activiteiten verdwijnen door het spitsuur in de ochtend. Na het wegbrengen van je kinderen is het lekker om ontspannen naar huis te fietsen en dan pas de auto in te stappen.  Of stel je voor…door te fietsen naar je werk als dat mogelijk is?


 

Voor meer informatie over veiligheid rond school kun je terecht op www.vvn.nl , bovendien geeft de site tien gouden regels voor veiligheid rond school. Misschien kun je nog meer actie voeren!

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *