Door: Linda Woudstra

On The Wealth of Women

Nieuws / 21 augustus 2008 / Linda Woudstra

Vrouwen worden verstoten en daarmee beroofd van hun meest kostbare bezit, hun eigen arbeid.

Deze zomer weer drie weken buiten Nederland vertoefd. Nauwelijks gekookt en veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid ons te laten bedienen. Zo bezien is vakantie nog steeds een dure manier om vrije tijd te kopen. Het hele jaar hard gewerkt om vervolgens minstens twee maandsalarissen rechtstreeks de Spaanse economie in te pompen.
De Spanjaarden hebben met het uiteenknallen van de vastgoedbubbel het geld hard nodig. Overal zie je de gretigheid van de projectontwikkelaars beloond met verlaten bouwputten en dezelfde geschakelde villa’s waarvan na twee jaar nog steeds acht van de tien te koop staan voor € 450.000. Vorig jaar waren we op dezelfde plek en vroegen we ons af of deze villa’s binnen ons budget zouden kunnen vallen. Je droomt wat af op zo’n vakantie.
In de tweede week eindelijk aan lezen toegekomen. Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini gepakt. Het gaat over Mariam, een bastaardkind dat van haar verstoten moeder niets dan verwijten te horen krijgt omdat ze bestaat. En deze les: Als er iets ergs gebeurt, wijst de beschuldigende vinger altijd naar een vrouw. Het prachtige boek hield mij twee dagen in zijn greep. Waarom hebben wij nog steeds geen gelijkwaardigheid tussen de sexen bereikt? Is religie de oorzaak? Onwetendheid? Hoewel de katholieke kerk nog altijd officieel tegen is, hebben vrouwen in de westerse wereld absoluut een belangrijke slag gewonnen met het recht op anti-conceptie en abortus. Maar zou de kwaliteit van het leven van Afghaanse vrouwen echt beter zijn geweest als ze konden beslissen over hun zwangerschappen? De vrouwen in het boek werken enkel tegen kost en inwoning en vooral veel slaag. Voor hen zijn hun kinderen de beloning, bastaard of niet.
Gelukkig had ik nog een boek bij me wat verstrooiing zou kunnen brengen. On The Wealth of Nations in een bewerking van P.J. O’Rourke. Ik had nooit helemaal begrepen waarom Adam Smith’s betoog voor een vrijemarkt economie zo bepalend is voor onze welvaart. Noch had ik het ooit in verband gebracht met emancipatie. Dat probleem wordt opgelost wanneer je de betekenis van zijn visie op bezit en arbeid volledig op je in laat werken: ‘The property which every man has in his own labor, as it is the original foundation of all other property, so it is the most sacred and inviolable. The patrimony of the poor man lies in the strength and dexterity of his own hands, and to hinder his employing this strength and dexterity in what manner he thinks proper, without injury to his neighbor, is a plain violation of this most sacred property.’
Mariam en andere vrouwen worden verstoten uit de gemeenschap of bezit van hun mannen en daarmee beroofd van hun meest kostbare bezit, hun eigen arbeid. Het kind is de enige hoop op een betere toekomst. Het enige lichtpuntje op een kans geholpen te worden het eigen heilige bezit terug te krijgen. De uitzichtloze positie van deze vrouwen lijkt nog steeds door te klinken in de worsteling van Nederlandse vrouwen met werk en zorg. Deze vervlechting van het lot tussen moeder en kind lijken vrouwen nog steeds in zich te dragen, wanneer zij gewillig hun eigen economische arbeid opgeven om jaren op te offeren aan het grootbrengen van hun kinderen. Als Smith gelijk heeft en het de eigen keus van deze vrouwen is om hun kracht en handigheid te wijden aan hun kinderen, dan is het hinderen daarvan een duidelijke schending van dit heiligste bezit.
Ik kon mijn boek eindelijk neerleggen en ontspannen. De frustratie over het onbetaald zijn van mijn zorgarbeid voelt ineens minder oneerlijk. Op deze manier bezien zal de vastgoedmarkt nog wat verder moeten instorten voor het tweede huis in ons bereik komt.
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *