Door: Linda Woudstra

Hypotheek met bijsluiter en fopspeen

Nieuws / 5 december 2007 / Linda Woudstra

Deze keer wil ik toch een keer inzoomen op de enorme schuldenlast die op de schouders rust van vooral jonge gezinnen. Door de gestegen huizenprijzen worden hun schulden steeds maar groter terwijl de oudere generatie huizenbezitters steeds maar rijker wordt.






Hypotheek met politiek correcte bijsluiter en fopspeen

 

Deze column verscheen eerder in het FD op 3 december: Lees via FD online

 

Natuurlijk gaat een hypotheekcrisis zoals in de VS aan Nederland voorbij. Nog sterker, het gaat eindelijk goed in Nederland. De economische groei bedraagt dit derde kwartaal meer dan 4,1 procent, dankzij meer binnenlandse bestedingen, lees: zorguitgaven, en het aardgas. Het Centraal Planbureau geeft in zijn enthousiasme in het kwartaalbericht alvast aan dat Nederland het beter doet dan de VS en de landen in het eurogebied. Hosanna!

De druk op de arbeidsmarkt neemt hierdoor ook spectaculair toe. Het aantal vacatures in de zorg groeit en groeit. Geen wonder dat moeder nu toch echt achter dat aanrecht vandaan gejaagd moet worden. Onbegrijpelijk dat ze nog niet fulltime werkt. Wie een beetje gezellig wil wonen, zou met de torenhoge huizenprijzen en hypotheeklasten toch allang aan de slag moeten?


De Vereniging Eigen Huis pleitte deze maand in een brief aan de Tweede Kamer voor een robuuste aardgasprijsverlaging. Alleen al in 2004 en 2005 hebben de Nederlandse energiebedrijven tezamen ongeveer 400 miljoen euro te veel verdiend, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Nieuwe tarieven vaststellen lukt ze niet. Daar helpt zowaar geen Energielabel tegen.


Nee, wij hebben geen financieringsproducten die speculatie in de hand werken. Zo is de algemene veronderstelling, ook van de Autoriteit Financiële Markten. Uit een begin november verschenen rapport van deze toezichthouder blijkt dat slechts een kwart van de adviezen slecht is. ‘Maar het is niet zo dat een kwart van de mensen door het ijs zakt’, aldus voorzitter Hans Hoogervorst in een toelichting. Dat stelt gerust, want je zou toch lichtelijk in paniek kunnen raken van deze cijfers. In totaal staan er in Nederland namelijk 4,2 miljoen hypotheken ingeschreven. Zou daar een kwart niet van deugen, dan zouden er zomaar een miljoen mensen gefopt kunnen zijn door hun hypotheek adviseur.


Stel je werkt in Rotterdam en je oog valt op Nesselande. Dat is de Vinex-locatie ten noorden van de Rotterdamse ring, die voornamelijk wordt ontwikkeld voor tweeverdieners. Daar kopen wij een ‘villa’, het nieuwe woord voor een tussenwoning, aan de Freek van Leeuwenstraat 6, met een woonoppervlak van 180 m2, vijf kamers en een perceel van 285 m2. De vraagprijs bedraagt 445.000 euro. Gedeeld door de omvang van het woonoppervlak levert dit een prijs per vierkante meter van 2472 euro op. Garage incluis. Auw!


Neem dan een echte villa, maar dit keer in Laren aan de Vredelaan 39. Het betreft een vrijstaand landhuis, rietgedekt, het woonoppervlak is 470 m2 het perceel maar liefst 4411 m2, de vraagprijs is 1.596.000. Prijs per m2 wonen is hier 3395 euro. Verschil slecht 923 euro? En dan heeft u de foto’s nog niet gezien!


Het mag duidelijk zijn dat Nesselande nauwelijks ‘value voor money’ levert, en toch stijgen de prijzen van deze woningen het snelst. De tweeverdieners zitten als ratten in de val. Zij financieren de welvaart van de oudere huizenbezitter, die met een vrij vermogen van enkele tonnen, eindloonpensioen en AOW, een steeds groter beroep doet op dure zorg, gefinancierd uit de aardgasinkomsten.


Nee, wij hebben degelijke hypotheekproducten met politiek correcte bijsluiter. Deze geeft aan niet 6 keer het jaarinkomen van een salaris te hypothekeren, maar twee inkomens 4 keer te laten meetellen. Het energielabel geldt als fopspeen, om de huizenbezitter met het groene label A vooral het idee te geven niet te veel te betalen aan de energiebedrijven. De sterkste schouders zijn blijkbaar die van vaders en moeders. Zij worden financieel, fysiek en emotioneel leeggeroofd.


Wie de foto’s bekijkt van de smaakvol ingerichte woning, ontgaat het kinderbedje niet. Scheidingspercentages zijn in Vinex-locaties al even spectaculair. Bedenk dan dat zo’n voormalig echtpaar ook nog eens op zoek moet naar twee woningen.


Linda Woudstra beheert in het Zakenkabinet de portefeuille arbeidsmarkt. Zij is directeur van Regeltante bv en Yellow & Blue Consultancy bv, bureau voor innovatie en veranderingsmanagement.


Vaders en moeders worden op de woningmarktfinancieel, emotioneel en fysiek leeggeroofd

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *