Door: Linda Woudstra

Crècheprijzen op internet

Nieuws / 12 december 2008 / Linda Woudstra

DEN HAAG – Ouders die willen weten waar in hun buurt de goedkoopste crèche zit, kunnen dat binnenkort nagaan op een site van het ministerie van Onderwijs. Het ministerie is van plan begin volgend jaar op internet "een vergelijkingsinstrument" aan te bieden, zei een woordvoerder van het ministerie zaterdag n.a.v. een bericht in het AD.







 

Behalve informatie over prijzen is het de bedoeling op de site ook informatie over wachtlijsten en de kwaliteit van de opvang te zetten. Het ministerie wil dat doen in overleg met de branche. De informatie betreft niet alleen crèches maar ook buitenschoolse opvang.

 

Prijsverhogingen

Bij het ministerie zijn signalen binnengekomen over “buitensporige” prijsverhogingen die kinderopvanginstellingen zouden doorvoeren. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) onderzoekt de kwestie. Ze heeft ook de branche om opheldering gevraagd. Ze wil weten of het gaat om “incidenten” of dat het “op grote schaal” gebeurt, aldus de woordvoerder.

 

Investeren

Brancheorganisatie MOgroep Kinderopvang laat in een reactie weten “dat een vergelijking van prijzen en kwaliteit altijd goed is, maar dat dit niet wegpoetst dat er in de kinderopvang structueel meer moet worden geïnvesteerd”.

De brancheorganisatie zegt geen buitensporige prijsverhogingen te zijn tegengekomen. “Wel moet geconstateerd worden dat kinderopvangondernemers tegen grenzen aan lopen”, aldus voorzitter Ina Brouwer van MOgroep Kinderopvang.


Gestegen kosten

Zij wijst er in dat verband op dat ook deze branche te maken heeft met gestegen kosten. Ondernemers proberen de prijsverhogingen te beperken. Maar het bevriezen van het maximum door de overheid te vergoeden uurtarief (6,10 euro), heeft “natuurlijk wel consequenties”.

“Je kunt onmogelijk kwaliteit blijven bieden, wachtlijsten wegwerken en tegelijkertijd de prijs laag houden. Daar hebben we Dijksma voor gewaarschuwd.” MOGroep Kinderopvang, dat naar eigen zeggen een marktaandeel van 80 procent vertegenwoordigt, komt binnenkort met de resultaten van een eigen onderzoek naar de prijsontwikkelingen.





Bron: ANP en nu.nl – 15 november 2008  

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *