Door: Linda Woudstra

Borstkanker, gezwel raakt ook arbeidsmarkt

Nieuws / 10 november 2008 / Linda Woudstra

Nederland spant in de hele wereld de kroon met het aantal vrouwen dat borstkanker ontwikkelt. Dat kan geen toeval zijn. Waarom juist onze keuzes als samenleving zoveel kanker produceert, is helemaal niet zo vreemd wanneer je even wat dieper in de materie duikt…Het is een ramp nu steeds meer jonge en actieve vrouwen zo het arbeidsproces moeten verlaten.

Deze column voor het 'zakenkabinet' verscheen op 27 oktober in het Financieele Dagblad.


Zullen we het even niet over de kredietcrisis hebben? Op het moment voltrekt zich namelijk nog een andere crisis. Oktober is traditioneel borstkankermaand. Volgens het laatste CBS-rapport is borstkanker nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen tussen de 30 en 50: een op de zes overlijdt hieraan. In Nederland gaan in vergelijking met andere Europese landen de meeste vrouwen dood aan borstkanker. Het cijfer uit 2005 van het NKI dat 1 op de 8 vrouwen getroffen wordt door borstkanker is al bijna niet meer staande te houden. 70% van de stijging zou te maken hebben met het feit dat vrouwen later en minder kinderen krijgen en minder lang borstvoeding geven. De overige stijging wordt toebedeeld aan onze leefwijze, te weinig beweging, te hoog lichaamsgewicht en te veel alcohol. Fascinerend.


Om een probleem op te lossen moet je minstens acht keer de waarom-vraag te stellen, op het gevaar af voor gek te worden versleten. Zo vroeg ik mij af of vooral hoogopgeleide vrouwen oververtegenwoordigd zijn in de groep nieuwe kankerpatiënten? Ik vroeg mij ook af waarom het uitstellen van de kinderwens tot latere leeftijd, überhaupt risico’s met zich meebrengt? Onderzoek levert niet meer op dan vage verklaring als ‘hormoon gerelateerd’ en ‘de invloed van oestrogeen op de celdeling van de tumor’. Dat oestrogenen de groei van tumoren stimuleren is bekend. Maar hoe kanker onder invloed van oestrogenen ontstaat is een klaarblijkelijk een lastige vraag.


Terwijl we toch afstevenen op een ramp wanneer juist deze actieve en productieve vrouwen op een dergelijke dramatische wijze het arbeidsproces dreigen te verlaten om wellicht nooit meer terug te keren. Is de keerzijde van emancipatie borstkanker? Om meer te weten te komen bel ik met de Kanker bestrijding (KWF), het Nederlands Kanker Instituut AVL en met het UMC. Op de vraag wat het precieze mechanisme is van oestrogenen op het ontstaan van borstkanker kan niemand antwoorden. Cornell University geeft op haar site een eenvoudige verklaring: Zolang vrouwen nog geen volledige zwangerschap hebben volbracht, zijn de borsten nog niet volgroeid. De borst kan nog geen melk produceren en de melkklieren en melkgangen zijn nog niet volwassen, wat ze zeer gevoelig maakt voor DNA-mutaties. Oestrogenen stimuleren de groei van cellen door in te grijpen in het DNA en de cel aan te sporen tot deling. In de onvolgroeide borst heeft dit een riskant effect: ongewenste mutaties die uiteindelijk kunnen leiden tot de vorming van een kankercel.


Met en voldragen zwangerschap bereiken onvolwassen cellen in de melkklieren en melkgangen hun laatste definitieve stadium, daarmee is de borst voor 85% beschermd tegen ongewenste deling , dus borstkanker. Hoe langer zwangerschap wordt uitgesteld hoe langer onvolwassen cellen als ‘sitting ducks’ zijn blootgesteld aan de maandelijkse cyclus van oestrogenen.


Deze uitleg ontbreekt volledig in de voorlichting die de bekende instituten geven. De invloed is echter groot. De uitgestelde kinderwens brengt voor vrouwen een groot risico mee kanker te ontwikkelen. Of nog specifieker, elke menstruatie doet het risico verder toenemen, om uiteindelijk meedogenloos toe te slaan.


Bij honden weten ze al lang hoe het zit, zo vertelde mijn vriendin die net een jonge teef heeft aangeschaft om meer in beweging te blijven. Ze wil één hond en geen nest. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.’ (bron: dierendokters.com) Soms is het kiezen of delen.


Linda Woudstra beheert in het Zakenkabinet de portefeuille arbeidsmarkt. Ze is directeur van Regeltante bv en Yellow & Blue Consultancy bv, bureau voor innovatie en veranderingsmanagement.

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *