Door: Linda Woudstra

12 nov: Families in beweging

Nieuws / 30 oktober 2009 / Linda Woudstra

'Niets is zo veranderlijk als de mens' zo luidt het gezegde. Fascinerend is het om te onderzoeken hoe mensen en hun relaties in beweging zijn, ook binnen families. Het eindcongres Families in Flux van het NWO zoomt in op deze veranderende familierelaties, zoals nieuw ontstane werk- en familiepatronen.






Ben u geïnteresseerd in de maatschappelijke oorzaken en gevolgen van veranderende familierelaties? Dan nodigen wij u van harte uit deel te nemen aan het eindcongres van het NWO-onderzoeksprogramma 'De bindende kracht van familierelaties' (BKF) op donderdag 12 november 2009 in Madurodam te Den Haag.

 

NWO = de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

 

Middagprogramma

Doelgroep; wetenschappers, medewerkers van maatschappelijke organisaties en beleidsmakers op het gebied van families en andere belangstellenden.

 

Het middagprogramma is gericht op:


  • de uitwisseling van kennis tussen medewerkers van maatschappelijke organisaties, beleidsmakers en wetenschappers over maatschappelijke oorzaken en gevolgen van veranderende familierelaties;
  • oplossingen en ideeën voor de toekomst.

De presentatie van het BKF-boekje: een uiteenzetting van wat de resultaten van de BKF-projecten opleveren voor de maatschappij en maatschappelijke organisaties.

 

Tijdens het congres zullen onder andere wetenschappers en medewerkers van diverse organisaties, zoals de FNV en de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) met elkaar in discussie gaan. Daarnaast wordt de aanwezigen gevraagd om de spelers in deze maatschappelijke arena creatieve suggesties aan de hand te doen.

 

Programma

 

Middagvoorzitter: Violet Falkenburg

































13.30 Ontvangst
14.00 Opening publieksmiddag
14.05
Onderzoek naar Familierelaties met Overheidsregistraties
Presentatie: Dr. R.I.A. (Ruben) van Gaalen, CBS
Reactie: Dr. I. (Ingrid) Doorten, Raad voor de Volksgezondheid en Zorg

Inhoud: In deze presentatie zullen mogelijkheden worden geschetst om nu en in de toekomst onderzoek te doen naar familierelaties, gebruikmakend van gegevens uit overheidsregistraties. Specifiek zal worden ingegaan op de huidige stand van zaken rond het Sociaal Statistisch Bestand (SSB) van het CBS en de mogelijkheden die koppeling met bijvoorbeeld de Netherlands Kinship Panel Study (NKPS) bieden.
14.30
Zorgen voor je dierbaren? Solidariteit tussen generaties gedurende de levensloop

Presentatie: Dr. E.M. (Eva-Maria) Merz, Netherlands Interdisciplinary Demographic Institute
Reactie: Dr. I. (Ingrid) Doorten, Raad voor de Volksgezondheid en Zorg
Inhoud: Ouder-kind relaties zijn de eerste en vaak belangrijkste relaties die individuen ontwikkelen. Deze relaties zijn essentiële bronnen van steun en solidariteit. Het doel van deze presentatie is de kenmerken en veranderingen van ouder-kind relaties gedurende de volwassen levensloop te bestuderen. Daarnaast wordt nagegaan in hoeverre deze veranderingen en relatiekenmerken samenhangen met het welbevinden van ouders en kinderen. 
14.55 Migrantenfamilies: continuïteit in verandering
Presentatie: Prof. dr. H.A.G. (Helga) de Valk, Vrije Universiteit Brussel
Reactie: Dr. M.J. (Marjolijn) Distelbrink, Verwey-Jonker Instituut
Inhoud: Hoe zien familierelaties in migrantenfamilies eruit? Hoe en in welke mate verschillen zij van autochtone families? En in welke mate veranderen zij over generaties en door de tijd? In de presentatie zal ingegaan worden op deze vragen. Gekeken zal worden naar aard en sterkte van familiebanden alsmede de opinies over onderlinge steunuitwisseling onder migrantenfamilies van verschillende herkomst in Nederland.
15.20 Pauze
15.50
Intergenerationele overdracht en sekse-stereotype arbeidspatronen
Presentatie: Dr. A.E. (Anne) van Putten
Reactie: J. (Jacqie) van Stigt, adviseur arbeidsvoorwaarden FNV Bondgenoten

Inhoud: 'In hoeverre biedt overdracht van generatie op generatie een verklaring voor het hardnekkige sekse-stereotype Nederlandse arbeidspatroon dat eruit bestaat dat vrouwen het leeuwendeel van het huishoudelijke werk en de zorgtaken op zich nemen en in deeltijd werken, en mannen de voltijds werkende hoofdkostwinnaars zijn die een bijrol in huis en gezin vervullen? Deze presentatie gaat in op drie mechanismen van intergenerationele overdracht, te weten de overdracht tussen ouders en kinderen van gedragspatronen, van middelen, en van praktische hulp. Uit empirische onderzoek op basis van NKPS gegevens komt vooral het belang naar voren van intergenerationele overdracht van gedragspatronen en middelen tijdens de kindertijd.' 
16.15 Forum
16.50 Prof. dr. C.H.C.M. Buys (lid Algemeen Bestuur NWO) reikt publicatie “Families in beeld” uit aan Minister Rouvoet
17.05 Afsluiting – borrel

 

Aanmelden

Hier kunt u zich aanmelden >>


 

Ochtendprogramma

Het ochtendprogramma van het congres is gericht op de wetenschap. De onderzoeksresultaten van de BKF-projecten worden door twee buitenlandse sprekers in een internationaal perspectief geplaatst. Voor het ochtendprogramma dient u zich apart aan te melden.

 

Meer informatie: Ochtendprogramma >>

 


NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert duizenden toponderzoekers aan universiteiten en instituten en geeft sturing aan de Nederlandse wetenschap via subsidies en onderzoeksprogramma's.

 

Bron: NWO.nl, 1 okt '09

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *