Door: Linda Woudstra

ZZP’er heb jij werkstress?

Nieuws / 6 november 2014 / Linda Woudstra

Deze week is het ‘Werkstressweek’. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher presenteerde een onderzoek waar we tijdens het werk stress van krijgen. Daaruit blijkt dat veel werknemers bang zijn om te zeggen dat ze last hebben van werkstress. Bijna een kwart van de werknemers meent dat dat leidt tot een lagere beoordeling, 16 procent vreest gezichtsverlies en 14 procent denkt zelfs zijn baan kwijt te raken. Asscher noemt werkstress ‘beroepsrisico nummer 1’.

Wij hebben de test ook zelf even gedaan en ons verplaatst in de werkomstandigheden van de ZZp’er in de zorg of kinderopvang. Hoewel je daar veel vrijheid hebt om je werk zelf in te richten, is er ook het gemis aan collega’s en wij denken ook daardoor een gemis aan vakontwikkeling als je heel solistisch werkt. Als we met die insteek onderstaande test invullen, komt er uit dat onze oppassen en verzorgenden waarschijnlijk best wat risico lopen op te hoge werkstress.

Als dat zo is geeft de site ook advies:

Je stress niveau is op dit moment hoog.

Je loopt een hoog risico op werkstress. Dit hoeft nu nog niet tot uiting te komen in ernstige klachten, maar toch is het verstandig om dit snel aan te pakken. Ga eens na waar dit risico vandaan komt. Is jouw werkdruk hoog of zorgt je privéleven voor veel stress? Bespreek het eens met je leidinggevende of met collega’s. Als dit niet mogelijk is, ga dan eens praten met de bedrijfsarts, vertrouwenspersoon of bedrijfsmaatschappelijk werker. Wil je hier meer over weten? Klik hier.

Je kunt natuurlijk ook eens contact zoeken met je een collega in het vak. Doe bijvoorbeeld een oproep via de Regeltante Facebook pagina om iemand te vinden die ook werkzaam is als zelfstandig in de zorg.

Klik hier voor de test: Test werkstress

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *