Door: Linda Woudstra

Moeders scheppen banen èn eigen arbeidsmarkt

Nieuws / 16 december 2009 / Linda Woudstra

Steeds meer vrouwen kiezen voor werk rondom het gezin. Deze nieuwe functies creëren een vernieuwende en flexibele arbeidsmarkt. Niet langer denken in vaste banen buitenshuis, maar het gezin als uitgangspunt voor groot aanbod aan nieuwe functies. Regeltante ontdekt een grote toename van nieuwe diensten.






Werkende moeders besteden diverse taken in en rond het gezin steeds meer uit. En wel aan andere werkende moeders. Op deze manier hebben vrouwen hun eigen arbeidsmarkt gecreëerd. Deze nieuwe arbeidsmarkt kenmerkt zich door de verschillende creatieve oplossingen die juist werk en gezin mogelijk maken. Was het voor werkende moeders altijd lastig hun baan te combineren met het halen en brengen van de kinderen, het huishouden en de boodschappen. Tegenwoordig zijn er legio mogelijkheden om diverse thuistaken uit te besteden. Denk daarbij aan het inzetten van een tuinman, hondenuitlaat service, kinderopvang aan huis of administratieve ondersteuning.


Een organisatie die gespecialiseerd is in het samenbrengen van diverse vragers en aanbieders van werk rondom het gezin is Regeltante uit Soest. Deze landelijk opererende organisatie heeft een databank waar diverse partijen elkaar eenvoudig kunnen vinden. Deze kosteloze bemiddeling blijkt succesvol. “Dit jaar zagen wij met name de diversiteit aan functies sterk toenemen. Richtte ons bedrijf zich voorheen vooral op diensten als oppas en huishoudelijk hulp. Nu is het palet van diensten bijzonder divers en uitgebreid. Legio vrouwen zijn hun eigen bedrijf gestart waarin zij praktische en ondersteunende diensten aanbieden voor het runnen van hun eigen gezin. Zoals personal organizing, verhuishulp, personal shopping, personal training en mantelzorgcoaching”, zegt directeur Linda Woudstra.


Ook ziet zij een belangrijke verandering bij de ondersteuning van de zorg voor kinderen. Woudstra: “De meest bekende vorm is uiteraard oppas aan huis of andersoortige kinderopvang. Daarnaast zijn er allerlei diensten die met de opvoeding van kinderen te maken hebben, die zich professionaliseren. Zo bieden veel mensen zich aan als huiswerkcoach, begeleider van het aanvragen van een persoonsgebonden budget of opvoedingsondersteuner.”


Regeltante is om alle partijen zo goed mogelijk te bedienen een samenwerkingsverband aangegaan met Bijbanen.nl. Op deze manier kunnen werkzoekenden een nog groter databestand raadplegen. Ook hier ziet Linda Woudstra een veelheid aan competenties die leiden tot nieuwe diensten. “Wij gaan ervan uit dat werkzoekenden veel potentie hebben. Waarom zou je je beperken tot één functie? Als oppas ben je toch ook in de mogelijkheid om je aan te bieden als boodschappenhulp en huishoudelijke hulp? Zo creëren mensen een uitnodigend CV waardoor klanten geïnteresseerd raken. Een aanbieder is zo van vele markten thuis”, zegt directeur Linda Woudstra.


Het bijzondere aan deze trend is dat deze werkzaamheden veelal worden uitgevoerd door andere vrouwen die graag de zorg voor hun kinderen combineren met betaald werk. Dit betekent dat er meer en meer zichtbaar wordt dat vrouwen elkaar ondersteunen met betaald werk. Waardoor het mes daadwerkelijk aan twee kanten snijdt. Hierbij zetten vrouwen steeds meer hun competenties in en laten het traditionele cv met de geijkte werkervaring meer en meer los.


Al met al is de arbeidsmarkt rondom het gezin stevig uitgebreid. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin steunt deze nieuwe ontwikkeling. Op het najaarscongres van de Raad voor Werk en Inkomen zei hij: “Ik vind dat werk en gezin zó gecombineerd moeten kunnen worden dat ze elkaar versterken. Dat is goed voor de productiviteit op het werk én voor de ‘kracht van het gezin’. Dat biedt een goede basis voor opgroeiende kinderen, de burgers van morgen. Daarmee zijn dus twee maatschappelijke belangen gediend.”

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *