Door: Linda Woudstra

Mannen ondernemen anders dan vrouwen

Nieuws / 1 april 2007 / Linda Woudstra

Van alle ondernemers is ruim 25 procent vrouw en 75 procent man. Ruim 30 procent van alle starters is vrouw, krap 70 procent is man, aldus cijfers van de Kamer van Koophandel. Ook als het om faillissementen gaat, staan mannen verweg bovenaan. Slechts 14,6 procent van de vrouwelijke ondernemers gaat failliet, tegenover 85,4 van de mannen, zo blijkt uit onderzoek van kredietbureau Graydon.






Ik merk ook in de praktijk dat mannen anders ondernemen dan vrouwen. Tijdens talloze workshops die ik geef over onderwerpen die met ondernemen te maken hebben, blijkt dit verschil telkens weer. Mannen ondernemen wat “makkelijker” en vrouwen maken het zichzelf soms onnodig moeilijk. Mannen durven meer risico’s te nemen. Ook al meteen aan het begin.

Waar een vrouwelijke ondernemer al blij is als ze de “schoorsteen kan laten roken”, reikt de ambitie van de mannelijke ondernemer vaak verder. Ik zie in businessplannen regelmatig dat mannen verwachten in het eerste jaar de miljoen euro omzet te gaan overschrijden. En soms halen ze het ook nog. Mannen, die dus ook al direct personeelskosten opnemen. De assistente, verkoopmedewerkers, telefonistes…..Waar veel vrouwen denk ik nooit willen beginnen aan personeel, durven mannen deze risico’s makkelijker aan te gaan.En dan de huisvesting. Waar vrouwen vaak vanuit huis werken en heel geleidelijk groeien naar een eigen kantoor of ander pand, nemen mannen vaak direct huur op. En dus ook meer geld voor inrichting. Zelf ben ik nu ruim 2 jaar ondernemer. Pas vanaf 1 januari van dit jaar heb ik een kantoor, dat ik met tweedehands kantoormeubilair heb ingericht. Niemand die het verschil zal zien.

Maar het belangrijkste verschil zit hem in het begroten van wat men gaat verdienen. Ik merk dat vrouwen meer kijken naar wat ze nodig hebben en dat ze snel tevreden zijn als ze dat halen. Als ze rond kunnen komen van € 2.000,- per maand, zie ik in de begroting ook vaak dat ze hun winst niet hoger inschatten dan 12 x hun maandelijkse “huishoudgeld”. Ook hier reikt de mannelijke ambitie wat verder: voor veel mannen is het ondernemen pas de moeite waard als er onder de streep een bedrag overblijft van minimaal € 100.000,-. En ook dat halen sommigen met gemak. Dus hoewel statistisch is aangetoond dat er meer mannelijke ondernemers failliet gaan dan vrouwelijke, zul je mij nooit horen zeggen dat de ene manier beter is dan de andere…

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *