Door: Linda Woudstra

Kabinet vraagt SER advies over zelfstandigen

Nieuws / 16 september 2009 / Linda Woudstra

'Flexibele vormen van arbeid worden steeds belangrijker. Het kabinet beschouwt nieuwe bedrijvigheid door een groeiend aantal zelfstandigen, waaronder veel zzp’ers, als een bron van nieuwe werkgelegenheid en de ontwikkeling van nieuwe producten. Het kabinet zal de SER (Sociaal Economische Raad) vragen om na te gaan wat dit betekent voor het beleid van sociale partners en voor het huidige overheidsbeleid.’






FNV Zelfstandigen is blij dat het kabinet op Prinsjesdag heeft aangekondigd de SER* om dit advies te vragen. Het wordt tijd voor een doorbraak in het denken over zelfstandigen op de arbeidsmarkt en binnen de sociale verhoudingen en afspraken.


Witte vlekken
In de miljoenennota voor 2010 gaat het kabinet wel voortvarend te werk in het belonen van zelfstandigen die winst maken. Maar de plannen vertonen grote witte vlekken als het gaat om het open stellen van bijvoorbeeld scholingsfaciliteiten voor zelfstandigen en het opvangen van de effecten van de crisis voor zzp'ers, die daarmee te maken hebben.
Het kabinet kondigt in de miljoennota ook aan om na te willen gaan denken over de toekomst. Dan dreigt, als de economie weer aantrekt, een gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Het kabinet wil goed op een rij krijgen welke mogelijkheden er zijn om het functioneren van de arbeidsmarkt in de toekomst te verbeteren. FNV Zelfstandigen adviseert het kabinet om dit aan te grijpen om wel structureel zelfstandigen mee te nemen.

Ons advies aan de SER
Op dit moment zien we de paradox dat het aantal werklozen sterk toeneemt en het aantal zelfstandigen bijna even hard groeit. De sociale partners staan voor de opdracht om goed te kijken naar wat er aan de hand is op de arbeidsmarkt. De traditionele sociale akkoorden worden links en rechts ‘gepasseerd’ door werkers die geloven dat ze op een andere basis beter kunnen realiseren wat hen voor ogen staat bij werk, loopbaan of gewoon geld verdienen. Jonge ondernemers opereren in netwerken en slechts een klein deel van hen heeft de ambitie om in korte tijd uit te groeien tot werkgever. De traditionele werkgever-werknemer relatie wordt steeds meer ingeruild voor een opdrachtgever-opdrachtnemerrelatie. We zien nieuwe oplossingen ontstaan voor het regelen van deze relaties in de vorm van bemiddelingsbureaus en collectieven. In de wetgeving ligt nu – via de VAR – de verantwoordelijkheid voor de invulling van deze relatie nogal sterk bij de opdrachtnemer.

Tijd voor een fundamenteel debat over de vraag hoe de sociale partners – vertegenwoordigers van werkenden en bedrijven en de overheid – voor alle werkenden een basis sociale zekerheid kunnen realiseren en toegang tot faciliteiten als scholing. Het is een grote uitdaging voor de sociale partners. Ze moeten afspraken meer open durven denken en maken en minder opgesloten in sectoren en bedrijfstakken. Ze moeten durven kijken naar wie in de toekomst hun achterban zal zijn. Ze moeten nieuwe concepten ontwikkelen voor collectieve afspraken en sociaal acceptabele zelfredzaamheid. En er is een kabinet voor nodig dat ook na wil denken over een nieuwe sociale toekomst.

 

Bron: FNV Zelfstandigen, 15-09-'09

 

* Sociaal Economische Raad

De SER adviseert regering en parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaal-economisch beleid. Ook voert de SER bestuurlijke en toezichthoudende taken uit. In de SER werken onafhankelijke kroonleden, werkgevers en werknemers samen.  

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *