Door: Linda Woudstra

Handleiding voor opvoeders

Nieuws / 14 februari 2009 / Linda Woudstra

De gemeente Den Haag en de Haagse Hogeschool werken aan een canon voor opvoeding. Dat wordt een handleiding voor alle opvoeders, gebaseerd op onderzoeken onder opvoeders en professionals die met kinderen te maken hebben. Den Haag is de eerste gemeente die dat doet.






Kennis over opvoeding, het is nog altijd meer het terrein van vrouwen dan van mannen. Vaders weten veel minder van de ontwikkeling en opvoeding van kinderen dan moeders.Het uitdelen van een tik aan lastige kinderen is nog altijd een populaire methode.

Bijna de helft van de ouders vindt het prima om een corrigerende tik uit te delen. Terwijl dat volgens tal van onderzoeken juist averechts werkt.

 


 

Opvoedingsonderzoek

Het zijn twee opvallende uitkomsten van een opvoedingsonderzoek onder 1000 inwoners van Den Haag. De gemeente Den Haag en de Haagse Hogeschool ondervroegen ouders, grootouders en volwassenen met een kinderwens. Ze kregen ruim 60 vragen voorgelegd over het opgroeien en opvoeden van kinderen van 0-17 jaar.

Het onderzoek, volgens Den Haag uniek in Europa, vormt de basis voor een Haagse opvoedingscanon. Die moet er in de loop van volgend jaar komen: een blauwdruk van alle beschikbare kennis, zoiets als de canon voor geschiedenis in het onderwijs.

 

Kinderopvang, ontwikkeling en invloed

In de canon wordt aandacht besteed aan onderwerpen als kinderopvang, ontwikkelingsfasen van kleine kinderen (0-4 jaar), opgroeien en de invloed van opvoeders. Volgens Den Haag is dat hard nodig, omdat opgroeiende jeugd hét thema is voor de ontwikkeling van de stad. Het plan valt in goede aarde bij ouders, blijkt uit de enquete, veel mensen zijn op zoek naar informatie over 'hoe het moet'.

Over het algemeen blijken Hagenaars redelijk te weten wat er nodig is voor een gezonde opvoeding. Het blijkt algemeen bekend dat alcohol schadelijker is voor de hersenen van een 16-jarige dan voor een volwassene en dat het gebruik van cannabis op jonge leeftijd tot (ernstige) problemen kan leiden in de volwassenheid. De meeste ouders zijn voldoende op de hoogte wat een normale ontwikkeling is van jonge kinderen; wanneer en hoe vaak ze normaal gesproken huilen, beginnen met lopen en praten enzovoort.

Zo weet een meerderheid dat het normaal is voor een kind van 2 à 3 maanden om één uur per dag te huilen en dat het niet redelijk is van een 3-jarige te verwachten dat het een uur stilzit.

 

Misverstanden

Maar er heersen ook veel misverstanden, blijkt uit de enquete. Het vermogen van kinderen om aan te voelen wat er om hen heen gebeurt, wordt onderschat. Het overgrote deel van de ouders weet niet dat kinderen al heel vroeg, als baby van één tot enkele maanden, beïnvloed worden door stemmingen van ouders en spanningen tussen ouders.

Ook wordt te licht gedacht over de gevolgen van ruzies voor de ontwikkeling van kinderen op later leeftijd. Het gebruik van alcohol en roken tijdens de zwangerschap wordt door ouders nog altijd onderschat.

Veel volwassenen weten zich geen raad met probleemgedrag, bijvoorbeeld driftbuien. De meeste ouders en volwassenen denken dat het niet goed is om een drie maanden oude baby op te pakken en te troosten iedere keer als het huilt.

Ze zien dat eerder als een kwestie van verwennen en realiseren zich niet de mogelijke negatieve effecten op de hersenontwikkeling van een kind.

 

Weinig invloed op leeftijdsgenoten

Ook denken de meesten ten onrechte dat problematisch gedrag en problematische vriendenkeuze door hun puberkinderen iets is waar ze weinig invloed op hebben en waar vooral de invloed van leeftijdsgenoten de doorslag geeft.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): “Het onderzoek maakt duidelijk dat 40.000 Hagenaars behoefte hebben aan informatie en advies over de opvoeding. Met de gegevens van dit onderzoek kunnen we daarbij gerichter te werk gaan.”

Het volledige rapport is hier te vinden (PDF).


Bron: geschreven door redacteur Daan van de Staaij van NOS

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *