Door: de redactie

Verloskundige zorg in achterstandssituaties

Nieuws / 7 juni 2010 / de redactie

Verloskundigen ontvangen een aanvullend tarief voor zorg die zij verlenen aan cliënten die in een zogenaamde ‘achterstandsgebied’ wonen. De Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wensen meer inzicht in de daadwerkelijke duur van de zorg die verloskundigen verlenen aan cliënten in achterstandssituaties en in niet-achterstandssituaties. Research voor Beleid onderzoekt dit.

De kern van het onderzoek betreft taak- en tijdsregistratie door verloskundigen. Verloskundigen, van zowel praktijken met veelal achterstandscliënten als relatief weinig achterstandcliënten, registeren gedurende een periode van twee weken de door hun uitgevoerde taken en de bestede tijd. Daarnaast registreren zij per taak verschillende achtergrondkenmerken van de cliënte waarbij de taak is uitgevoerd.

 

Op basis van deze registratiegegevens brengen we in kaart welke (cliëntgebonden) factoren de bestede tijd aan verloskundige zorgtaken beïnvloeden. Ook vergelijken we de bestede tijd voor cliënten in achterstandssituaties en cliënten in niet-achterstandssituaties.

 

Bron en meer info: Research voor Beleid, mei 2010

 
 

Reacties zijn gesloten.