Door: Linda Woudstra

Zullen we dit jaar scheiden, schat?

Nieuws / 1 januari 2007 / Linda Woudstra

Bent u dit jaar met goede voornemens begonnen? Nee? Overweeg dan eens met uw partner voor dit jaar een scheiding, het kan u veel opleveren!

Ik moest eraan denken naar aanleiding van een quote in het NRC van afgelopen zaterdag 13 januari: ”Een man kan ik elke dag kwijtraken”, zegt een van hen. “Een baan ook. Het is een beetje hetzelfde”. Het is een uitspraak van een van de jonge deelnemers aan een debat dat werd georganiseerd door Women Inc. En ging over de wenselijkheid van financiële zelfstandigheid voor vrouwen.

De uitgangspunten van het feminisme uit de jaren 60 lijken door zo’n uitspraak compleet achterhaald. Werken? Een opleiding? Moderne vrouwen bedienen zich van een veel snellere weg naar vermogen en een zelfstandig inkomen. Het huwelijk als arbeidsovereenkomst, compleet met gouden handdruk?

Een gang naar de rechter mag dan veel advocaatkosten met zich mee brengen, maar dat is een investering die ook heel wat oplevert: elke twee weken een weekend heerlijk alleen om te doen en laten wat je maar wilt, klinkt menig onbezoldigde huisvrouw of gestressde parttime werkende moeder als muziek in de oren! Lukt het de moeder het schuldgevoel aan de kant te zetten, dan biedt co-ouderschap nog meer ongekende vrijheid! Om de week de zorg delen? Dat zal hem leren wat zorgen voor kinderen allemaal inhoudt!

Als je er over nadenkt lost een goed geregelde scheiding zoveel problemen tegelijk op, dat je het bijna serieus zou overwegen!

Scheiden levert duidelijkheid; zorgtaken worden eerlijker verdeeld en de financiën worden weer uit elkaar getrokken, waardoor plots blijkt dat al dat gesop en gezorg voor de kinderen wel degelijk een financiële waarde vertegenwoordigd! Hoera voor de rechter, die tenminste wel erkend dat al dat gesloof in huis van waarde was. Tenminste als u zo slim was om in gemeenschap van goederen te trouwen. Ik weet het, het klinkt hopeloos ouderwets, maar een betere garantie op een gouden handdruk na trouwe dienst bestaat er niet! De alimentatie die wordt afgesproken, wordt door de overheid bovendien gesubsidieerd! Want wist u, dat uw partner de alimentatie van het bruto inkomen kan aftrekken? Zijn -of tegenwoordig soms ook haar inkomen- wordt daarmee aanzienlijk naar beneden gebracht, waarover dus geen belasting meer wordt ingehouden. Komt dit inkomen bij een ex-partner die verder niet zo heel veel verdient dan is de kans groot dat dit inkomen van een 52% tarief terecht komt in het 32% tarief. Subsidie op echtscheiding, want de gemeenschap betaalt mee!

Gemiddeld houden huwelijken in Nederland 13,6 jaar stand. Ik ben 44 jaar en dit jaar 12,5 jaar getrouwd, om ons heen is al bijna iedereen een keer gescheiden of men is hard aan het oefenen. In 80% van de gevallen is het de vrouw die het initiatief neemt. De reden van scheiden die men officieel aanvoert?
1. gebrek aan aandacht en liefde;
2. niet met elkaar kunnen praten, en;
3. ontrouw.

Maar u weet nu wel beter! Want een slimme meid is op haar scheiding voorbereid! Bovendien, wel eens serieus rondgekeken? Veel gescheiden mannen zijn toch wel heel erg leuk! Meestal werken zij nog maar 4 dagen, zijn communicatief sterk en bij voorbaat bereidt tot een compromis!

Tja, ik ben nog een beetje van de oude stempel, for better and for worse type. En dan heb ik ook nog dat hinderlijke idee dat ik mijn kinderen het goede voorbeeld moet geven. Ze moet laten zien dat ruzie ook zaken kan oplossen, dat je groeit als persoon als je niet onmiddellijk opgeeft. Dat de wereld complexer is, het niet alleen draait om geld. Dat emancipatie niet is dat je je kinderen zonder blikken of blozen ergens kunt achterlaten, maar dat je de volwassen samenleving gedeelde verantwoordelijkheid laat dragen voor de opvoeding van al onze kinderen. Dat dit uiteindelijk onze grootste zorg moet zijn. Want alleen dan geven we al onze kinderen het beste, het beste van onszelf. Voor mij zijn een baan en een huwelijk niet hetzelfde.

Linda Woudstra

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *