Door:

Vitamine D veel te laag bij kinderen

Nieuws / 6 juni 2013 /

Veel kinderen komen te weinig buiten en als ze buiten komen verhindert het rijkelijk smeren met zonnebrand dat ze voldoende vitamine D kunnen aanmaken. Veel onderzoek wijst steeds vaker in de richting van een vitamine D tekort en ziektes waar steeds meer kinderen aan lijden.

Consultatiebureaus adviseren om onze kinderen meer vitamine D te geven omdat is gebleken dat kinderen daar een tekort aan hebben met alle gevolgen van dien.

 

Vitamine D is essentieel. Het draagt bij aan sterkere botten, en versterkt ons immuunsysteem en beschermd ons tegen ziektes als kanker.

 

Wat ze op de consultatiebureaus echter niet vermelden is wat we daar behalve onze kindjes een dubbele dosering vitamine D te geven, zelf daar aan kunnen doen.

 

 

 

Hoezo een tekort aan Vitamine D?
Vitamine D krijgen we vooral uit zonlicht. De tekorten ontstaan door onze ‘welvarende’ levensstijl. We zijn veelal te druk om iedere dag met ons kindje naar buiten te gaan en als er een zonnestraaltje doorkomt smeren we ons kindje van top tot teen in met een zonnebrandmiddel, liefst factor 30 of 50. Dit wordt ons tegenwoordig aangeraden vanwege een vergrote kans op huidkanker bij zonnebrand.

 

Maar… het gevolg van onze levensstijl is dus een tekort aan vitamine D. Dit is dus op te lossen om ten eerste iedere dag met je kindje naar buiten te gaan(als je zelf geen tijd hebt, laat dan een ander met je kind naar buiten gaan) en ook schoolkinderen iedere dag na schooltijd een tijdje buiten te laten spelen.

 

We hebben het nodig om in het zonnetje vitamine D op te doen, een dagje naar het strand is dan ook heel gezond. Want wie in de zomer veel buiten is en regelmatig zonlicht krijgt, bouwt een goede vitamine D voorraad op, ook om de wintermaanden door te komen. Vitamine D wordt opgeslagen in de lever en kan later als er geen zon is dus worden aangesproken.

 

Door nu de hele huid dicht te smeren me zonnebrandcrème wordt voorkomen dat vitamine D via de huid wordt opgenomen in het lichaam, waardoor inderdaad tekorten ontstaan. Veel beter is het om je kind gedoseerd aan de zon bloot te stellen en buiten te laten spelen zonder het in te smeren. Laat het gewoon op tijd weer een shirtje aantrekken.

 

Dus beter geen zonnebrandmiddelen meer?
Ik zou zeggen liever niet, deze crèmes bevatten veel chemische stoffen die in je lichaam terecht komen en op den duur veel schadelijker kunnen zijn dan zonlicht. Er zijn zelfs aanwijzingen dat huidkankers alleen maar zijn toegenomen ondanks het veelvuldig gebruik van zonnebrandcrèmes. Spring er dus bewust mee om en gebruik in beperkte liefst een zonnebrandproduct uit de natuurwinkel met minder slechte stoffen en neem er 1 die niet hoger is dan factor 15. Zo krijgen jij en je kind meer vitamine D binnen.

 

En verder: smeer regelmatig roomboter op je brood. Roomboter is een natuurlijk en gezond product met veel vitamine D.

 

Wil je toch extra vitamine D nemen?

 

Neem dan bij voorkeur een vitamine D3 van een natuurlijk merk als Solgar, te koop bij natuurwinkel of betere drogisterijen. Het voordeel van deze vitamine D3 is dat hij beter oplosbaar is in het lichaam en dat er geen kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd die het lichaam echt niet nodig heeft.

 

Henriëtte van der Laan

 

 

 

 

 

Reactie van een lezer:

 

Niet alleen kinderen maar ook volwassenen hebben een tekort aan Vitamine D. Dit is echt niet op te lossen door elke dag 15 minuten naar buiten te gaan. Een dagje strand adviseren zonder zonnebrandcreme vind ik echt geen goed advies. Alvorens de strandstoelen staan en iedereen met een hapje en drankje zit is je kind al verbrand. Dat is velen malen gevaarlijker dan een natuurlijke zonnebrandcreme, dus zonder die chemische toevoegingen, te gebruiken. Denk aan merken als Santé en Lavera. Daarbij is het ook nog eens zo dat de helft van de aarde simpelweg te weinig zon krijgt omdat de zon niet lang genoeg schijnt, de zon te ver van de aarde staat of wolken, smog e.d. het zonlicht tegenhouden. Dit is het geval bij het deel van de aarde met de onderste helft en de bovenste helft van de breedtegraden.

 

 

 

In het deel van de aarde boven en onder de evenaar schijnt de zon voldoende echter hier wonen voornamelijk mensen met een donkere huidskleur. Melanine functioneert als natuurlijke bescherming tegen zonnebrand waardoor mensen met een donkere huidskleur veel minder Vitamine D via de huid op kunnen nemen. Laatst is de standaard dagdosering Vitamine D voor volwassenen al verhoogd van 400 IU naar 600 IU echter wetenschappers zeggen dat dit nog altijd te weinig is. Ook adviseren ze IEDEREEN om vitamine D te supplementeren omdat we simpelweg te weinig binnenkrijgen. Roomboter adviseren vind ik overigens een goede optie, we krijgen al genoeg van die gefabriceerde troep (o.a. margarine) binnen maar ik vrees dat weinig mensen daar gehoor aan geven. Het mag dan wel gezond zijn maar dat is tegenwoordig ondergeschikt aan mager.

 

R.K.
 
 

Reacties zijn gesloten.