Door:

ShareCare en Saskia Vermeulen

Nieuws / 7 april 2007 /

Hoe mobiliseer je vrijwillige mantelzog rondom een hulpbehoevende, zonder eindeloos heen en weer gebel? Saskia Vermeulen bedacht ShareCare en geeft elke zieke tante haar eigen website…


Kun je iets in je eigen woorden zeggen over ShareCare?
ShareCare is een bedrijf dat zich bezighoudt met het maken van communities via internet. De zorgsite is ons eerste product, dat onlangs gelanceerd is. Het is een platform op internet waarop iedereen die met een groep voor een zieke wil zorgen zijn eigen zorgomgeving in kan richten Via het platform kun je dan met elkaar organiseren, plannen en communiceren. Het is eigenlijk een gemeenschappelijke agenda, waarin iedereen zichzelf in kan plannen. Het is ook mogelijk alle zorgcommunicatie met elkaar te plannen via forum, videochat of sms.

Hoe ben je op het idee gekomen?
Door eigen ervaringen. We hebben in de familie verschillende ernstige ziektesituaties gehad, waaronder die van mijn moeder. Toen ze ernstig ziek was bedacht ik me dat het zoveel makkelijker zou zijn om de zorg beter met de familieleden te kunnen afstemmen. Mijn
moeder lag op de intensive care en we bezochten haar drie keer per dag. Het kostte ons drie uur per bezoek. En we wilden persé dat ze altijd bezoek had. Dat planden we onder elkaar met broer en zus en ook met de broer en zus van mijn moeder. Er waren heel veel ongeruste mensen rondom mijn moeder en die moesten natuurlijk ook allemaal geïnformeerd worden, omdat die haar niet konden bezoeken vanwege de ernst van de situatie. Ik zocht een manier om het beter op elkaar af te kunnen stemmen en ben toen gaan googlen. Ik kwam tot de ontdekking dat er op dat gebied eigenlijk nog helemaal niks bestond. Uiteindelijk is mijn moeder overleden.

Het idee om een zorgsysteem als Sharecare op te zetten bleef ook daarna door mijn hoofd spelen. Ik wilde als ondernemer een andere richting inslaan en ben onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden om het plan te gaan verwezenlijken. Alles leek reëel en dus ben ik gewoon gestart. Op 30 januari zijn we gelanceerd. Hart van Nederland heeft het die dag direct opgepakt en we waren dezelfde avond op televisie. Er hebben 1.2 miljoen mensen naar gekeken. Daar hebben we heel veel aan gehad en veel klanten aan overgehouden. Daardoor kon het circus gaan draaien. We zitten nu een beetje in een ontdekkende fase, we vinden nog
steeds meer mogelijkheden uit. Het programma is eigenlijk veel breder bruikbaar. Het wordt nu met name gebruikt voor zorgsituaties van terminale patiënten. Het systeem is echter veel breder inzetbaar. Je kunt het natuurlijk ook ontzettend goed gebruiken voor
complexe gezinsplanningen. Of denk aan thuiszorgsituaties met een dementerende moeder…


Of als communicatiesite voor mensen die in het buitenland zitten?
We zijn nu ook bezig met een buurtsite. Dat moet eveneens een interactieve communitysite worden. Het product heb ik inmiddels ontworpen en ik ben nu in gesprek met gemeenten en woningcoörporaties om de eerste versie samen met hen te gaan bouwen.


Hoe ziet het bedrijf er nu uit? Hoeveel mensen werken er en welke rechtsvorm heeft het bedrijf? Is het een bv of een stichting?
Het is een commercieel bedrijf, ontstaan uit een ideëele doelstelling. Ik had al een bv voor werving en selectie en die heb ik leeggemaakt voor dit bedrijf. Ik word daar wel eens vreemd op aangekeken. Een bv? Dan wil je zeker rijk worden? Ik snap daar helemaal niets van. Ik ben nogal een rechttoe-rechtaan ondernemer en geloof in de meerwaarde van ondernemerschap. Tot nu toe heb ik met al mijn harde werken alleen nog maar geld uitgegeven in plaats van verdiend. Ik daag iedereen die kritiek op mij heeft uit om dat ook te durven. Het gekke is, dat iedereen het wel normaal zou vinden als ik er een stichting van zou maken en mezelf anderhalve ton salaris toe zou kennen. Dat weiger ik dus principieel. Ik vind dat Nederland veel ondernemender moet worden en dat mensen eens op moeten houden met ondernemers te behandelen als zakkenvullers. Het zijn de mensen die risico’s durven nemen en daarmee ervoor zorgen dat er geïnnoveerd wordt, zowel op technisch als sociaal gebied. Nederland zou wel eens wat trotser mogen zijn op zijn ondernemers.Over de bezetting: ik heb nu een stagiair en een medewerker en er moeten meer mensen in dienst komen om mijn plannen te verwezenlijken. Maar dan moet er wel geld op de plank komen. Ik zoek nu dus investeerders die echt in het soort producten geloven.


Heb je al contact gezocht met verzekeraars?
Dat was een goed idee, maar per 1 januari zijn de gelden voor de mantelzorg net naar de gemeentes gegaan. En er zijn zo’n 450 gemeenten, dus dat is een complex verhaal. De verzekeraars zijn echter wel allemaal zeer gecharmeerd over wat ik doe. Ik ben ook bezig met andere partijen. Gisteren was ik bijvoorbeeld in gesprek met TNO en het Telematica Instituut, die graag met ons willen gaan samenwerken ten behoeve van onderzoek en het maken van een prototype voor een mobiele applicatie. Eigenlijk had ShareCare al gemaakt wat zij onderzochten en nu willen we samen direct de stap gaan zetten naar een mobiele oplossing.


Het idee past wel heel erg in de tijd.
Ja, we zijn in Nederland door de laatste decennia regeringsbeleid ver weggezakt als het gaat om idealisme. Iedereen leek alleen nog maar rechten te hebben en geen plichten. Ik denk dat het tijd is dat we ons gaan realiseren dat als je niks voor een ander betekent een ander ook nooit iets voor jou zal betekenen.


Saskia Vermeulen (49), eigenaar en initiatiefneemster Sharecare.Gezinssamenstelling: drie dochters: 16 (Fientje), tweeling 14 (Lotte en Eva). Getrouwd met Rob. Ze kennen elkaar al 32 jaar.

Heb jij een complexe planning en veel communicatie met diverse personen over je gezin, je oude vader of je ernstig zieke vriend? Open een zorgsite en je zult zien dat er rust in de situatie komt: http://www.sharecare.nl/

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *