Door: Linda Woudstra

Rauwmelkse kazen

Nieuws / 1 maart 2007 / Linda Woudstra

Op 6 maart verscheen er een bericht in het NRC over het veroorzaken van koorts bij kinderen door stress van ouders. Het persbericht sloeg blijkbaar in als een bom, want pagina na pagina op Google toont aan dat dit bericht veelvuldig is overgenomen door kranten, blogs en andere internetsites.






Dit onderzoek is illustratief voor de wetenschappelijke focus op het aantoonbaar maken van vooral negatieve verbanden. Waarom niet veel meer onderzoek naar wat ons en onze kinderen gelukkig maakt?

Iedere rechtgeaarde ouder weet toch zelf donders goed dat een slecht humeur zijn weerslag heeft op de gemoedstoestand van je gezinsleden? Daarom hebben moeders ook altijd zo’n zwaar belast geweten. Alle filestress dienen ze namelijk op tijd kwijt te raken voor ze weer bij de poort van de crèche staan! Laat je je maar even gaan, en maak je de fout je kind bij de arm te grijpen en af te snauwen, dan heb je binnen de kortste keren een dreinend kind. Iedere moeder weet dat. Gelukkig weten we nu ook dat ze door ons gedrag koorts kunnen krijgen!

Dit soort onderzoek past allemaal in de categorie rauwmelkse kazen en de veel te indringende voedingsadviezen die je tijdens de zwangerschap krijgt voorgeschoteld.
Het geeft mij het benauwde gevoel dat er weer een stok is gevonden om werkende ouders (lees: moeders) mee te slaan. Twee dagen verplichte bedenktijd voor een abortus, je kind voldragen en afstaan als volwaardig alternatief? Stress vermijden, want anders krijgt je kind koorts? Dit soort berichtgeving lijkt moraalridders in de kaart te spelen en ruim baan te geven aan nog meer overheidsbemoeienis.

Waarom geen gratis zindelijkheidstraining voor ouders en kind om net als de Chinese kindertjes te leren binnen 12 maanden van de milieuvervuilende luiers af te komen?
Of postbus 51 (rijksoverheid.nl sinds 1 april 2010) voorlichtingsmateriaal hoe je je kind kunt begeleiden bij het overslaan van de eerste 2 klassen van het basis onderwijs, omdat daar toch alleen maar aandacht kan worden gegeven aan kinderen met een taal achterstand en kinderen die rood, geel, blauw en groen nog uit elkaar moeten leren houden? Waarom geen toets die de taalvoorsprong van de kindertjes meet?

Twee jaar korter naar de basisschool scheelt de gemiddelde ouder enorm veel geregel van tussenschoolse en naschoolse opvang. Minder stress, dat scheelt een hoop koortsige kindertjes! Als dat geen goed idee is, waarom dan niet de basisschooltijd vullen met veel meer onderwijs, zoals sport, muziek, theater, handenarbeid, gezond eten en persoonlijke verzorging? Al die vaardigheden, die ouders nu naschool nog moeten zien bij te schaven?

Willen we dan niet zelf meer voor onze kinderen zorgen? Natuurlijk wel! Hoe?
Heel simpel: stel een continu rooster voor alle scholen verplicht. Breidt het aantal lesuren uit, maar verbreed tegelijkertijd het aanbod met muziek, sport etc. en pas dit aan naar het talent, aanleg of interesse van het kind. Investeer dus fors in het (basis) onderwijs en pas gelijk de veelal aftandse stinkende en stoffige gebouwen aan naar de eisen van deze tijd. Met sportvelden en hightech Nemo*-achtige experimenteer lokalen, waar kinderen met plezier hands-on kunnen leren over techniek.

Verplicht werkgevers in Nederland glijdende werktijden in te voeren naar het voorbeeld van België, waar de werknemers meer vrijheid krijgen in hun keuze van de uren van aankomst en vertrek. En geef werknemers het recht voor 20% van hun werktijd zelf de werklocatie te mogen bepalen.

Wat dit betekent? Dat bijna alle ouders 32 tot 40 uur kunnen werken en zelf kunnen zorgen voor hun kinderen. Dat kinderopvang eigenlijk alleen nog nodig is voor de allerjongsten van 0-4 jaar. Dat files dramatisch zullen afnemen, veel meer vrouwen economisch zelfstandig kunnen blijven en kindertjes minder last krijgen van koorts!

* Nemo is het high-tech speelmuseum voor kinderen in Amsterdam: http://www.nemo.nl/

Het artikel over koortsige kinderen kunt u hier nalezen:
Stress ouders bezorgt kind koorts


Linda Woudstra

(geschreven: mrt 2007)

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *