Door: de redactie

Ook speciale vakscholen voor zorgberoepen

Nieuws / 31 mei 2010 / de redactie

Ook voor zorgberoepen komen er nieuwe ambachtsscholen, zogeheten Vakcolleges Zorg. Dat liet een van de initiatiefnemers, Het Vakcollege, dinsdag weten. De organisatie zette eerder de vakcolleges in de techniek op. Daarvan zijn er inmiddels 38 in Nederland.Zesjarige leerlijn

Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink, en Marja van Bijsterveld, demissionair staatssecretaris van Onderwijs, geven dinsdag het startsein voor deze opleidingen in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Het zogenoemde Zorgcollege is een zesjarige doorlopende leerlijn in de zorg, waarbij vmbo, mbo en instellingen zich gezamenlijk inzetten voor de ontwikkeling van talenten van jongeren. De jongeren worden in zes jaar opgeleid naar beroepen in de zorg waarvoor in de regio werkgelegenheid is.

 

Tien colleges open

In september van dit jaar zullen de eerste tien zorgcolleges opengaan. De bedoeling is dat aantal in vijf jaar tijd uit te breiden naar zestig.

 

Ambachtsscholen?

De opleidingen worden vaak vergeleken met de ambachtscholen van weleer, omdat ze vaktrots, ambitie en traditionele respectvolle relaties tussen leermeesters, leerlingen en bedrijven hoog in het vaandel hebben. De praktijk is leidend tijdens deze opleidingen omdat bij de vakcolleges techniek is gebleken dat meer praktijk ook leidt tot betere theoretische kennis'', aldus de organisatie.

Hans de Boer, oud-voorzitter van MKB Nederland en van de Taskforce Jeugdwerkloosheid is een van de initiatiefnemers van Het Vakcollege.

Bron: ANP en CNV onderwijs, 25 mei 2010

 

Meer info over Het Vakcollege >>

 
 

Reacties zijn gesloten.