Door: Anneke Gilsing

Mijn kind gaat naar school!

Nieuws / 13 januari 2010 / Anneke Gilsing

Regeltante columniste Anne-Marie de Ruiter schreef ‘Mijn kind gaat naar school’, een praktijkgids voor ouders van jonge kinderen. Er verandert ontzettend veel als je kind naar school gaat. In zijn of haar ontwikkeling, in je gezin, dagelijkse routines, opvang, vrije tijd en sociaal leven. De gids Mijn kind gaat naar school! bundelt alle benodigde informatie en leidt ouders door deze nieuwe fase.

Prettig leesbare informatie wordt afgewisseld met herkenbare verhalen van ouders en heel veel concrete tips. Columniste van Regeltante, Anne-Marie de Ruiter, schreef deze ‘zelfhulpgids’.

Nieuw ritme, andere fase

‘Toen mijn eigen kinderen naar school gingen, begon er een nieuw leven. Een nieuw ritme, een andere fase.

Ik praatte daar veel over met andere ouders, vriendinnen, buren. Ik gebruikte mijn omgeving dus als praktische vraagbaak. Later merkte ik dat andere nieuwe ouders op school ook weer veel vragen hadden. Er is heel veel verschenen over zwangerschap en de eerste vier jaar van een kinderleven. Boeken vol met theorieën, tips, trucs en praktijkverhalen. Voor elk wat wils, kun je zeggen. Maar over de periode daarna? Een grote lege boekenplank. Geen enkele uitgave, tot mijn verbazing. Ik heb het idee nog een tijdje laten liggen, maar elke keer bleef het onderwerp door mijn hoofd spoken. De stoute schoenen aangetrokken, een uitgever benaderd en nu, een paar maanden later, ligt het boek er!

Vragen en verwondering

‘De inhoud van het boek diende zich als vanzelf aan. Ik heb mijn eigen en andermans ervaringen kunnen omzetten in een structuur en praktische tips. Het raamwerk stond al vrij snel. Toen begon de puzzel waarbij alle informatie op zijn plek viel. Ik heb ervaring met het schrijven van boekjes in opdracht, maar dit was mijn eerste echte eigen boek. Al mijn vragen, mijn verwondering, mijn ervaring en mijn ‘klachten’ kon ik kwijt in dit project. Ik kon niet ophouden met schrijven! De basis blijft mijn pedagogische kennis, maar ook ervaringen en praktijkvoorbeelden spelen een belangrijke rol. Het onderwerp leent zich voor een praktisch handboek voor ouders met jonge kinderen, en dat is het dus ook geworden.’

Kleuteren, clubjes en zorg op school

Niet alleen ouders zijn gebaat bij deze uitgave maar ook scholen kunnen er hun voordeel mee doen. Nieuwe ouders zoeken informatie, willen houvast en hebben vragen over de gang van zaken op school. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere: schoolkeuze, kleuteren, wennen, opvang, speelafspraken, clubjes, vakantie, feestjes, contact met leerkracht en school, zorg op school en helpen op school. ‘Ik hoop dat het boek ook genoemd gaat worden in schoolgidsen en dergelijke. Dat zou het voor veel ouders in deze fase een stuk makkelijker maken!’

Praktische gids voor ouders

Mijn kind gaat naar school! Praktische gids voor ouders

Anne-Marie de Ruiter
Uitgeverij Forte, 128 pagina’s
Prijs: € 12.95
ISBN 978 90 5877 8512

Bestel bij bol.com Mijn kind gaat naar school >> Ruiter, A.M. de

 Over Anne-Marie de Ruiter

Anne-Marie de Ruiter, van huis uit pedagoge en voorlichtingskundige, heeft sinds 2008 haar eigen bedrijf; Blik naar Buiten. Zij werkte bij instellingen op het gebied van zorg en welzijn en leidde daar diverse voorlichtings- en preventieprojecten. Daarna was zij als communicatieadviseur verantwoordelijk voor het pers- en uitgavenbeleid. Ook was ze enkele jaren hoofdredacteur van het tijdschrift M/V Zorg en verschillende relatiemagazines. Zij schrijft ook columns voor onder andere Regeltante.
‘Heb je toegankelijk en aansprekend voorlichtingsmateriaal nodig of wil je andere publicaties uitbrengen over thema’s als opvoeding, zorg en welzijn, onderwijs, preventie en emancipatie? Dan ben ik de juiste vrouw. Ik doe eigenlijk veel diverse dingen, maar altijd rond onderwerpen waar mijn hart naar uitgaat. Mijn beperking zit dus niet in de vorm maar eerder in de inhoud.’

Bekijk ook: www.bliknaarbuiten.nl

Of lees de recensie in de Volkskrant:
Praktisch boekje over schoolkeuze en alles wat ermee samenhangt >>
Dit artikel is geschreven door Anneke Gilsing, journalist en eigenaresse van Schrijflust. Zie www.schrijflust.nl
 
 

Reacties zijn gesloten.