Door: de redactie

Mannen/vaders weten niet veel over opvoeden

Opvoeding & verzorging / 10 december 2008 / de redactie

DEN HAAG – Vrouwen en moeders weten het meest over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek naar het opvoeden en opgroeien van kinderen van de gemeente Den Haag en de Haagse Hogeschool.

Den Haag presenteerde samen met René Diekstra (lector Jeugd aan de Haagse Hogeschool) als eerste gemeente een onderzoek over wat Hagenaars weten over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren.

Wethouder Sander Dekker (onderwijs en jeugdzaken) zei ”het een beetje raar te vinden dat we geen benul hebben van wat ouders weten over opvoeding. Vanaf vandaag komt daar verandering in.”

Resultaten

Met de opvoedingscanon kunnen de inwoners van de stad gemakkelijk tips en adviezen krijgen over veel voorkomende problemen. De wethouder ziet de resultaten als een steuntje in de rug. ”We willen niet beleren of betuttelen. We reiken de hand.”

Diekstra vindt het jammer dat vaders en mannen minder weten. ”Daar is een inhaalslag te maken. We moeten proberen mannen meer te interesseren voor de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.” In de canon wordt aandacht besteed aan onderwerpen als kinderopvang, ontwikkelingsfasen van kleine kinderen (0-4 jaar), opgroeien en de invloed van opvoeders.

Gevolgen

Uit de resultaten komt onder meer naar voren dat een groot deel van de volwassenen denkt dat een tik geven een gepaste straf is. Terwijl dit juist negatieve gevolgen heeft voor het kind en de relatie tussen kind en opvoeder.

Ook is het opvallend dat bijna negen op de tien respondenten niet weten dat kinderen al heel vroeg, als baby van één tot enkele maanden, kunnen aanvoelen wat er om hen heen gebeurt en door stemmingen worden beïnvloed.

Hersenen

Daarnaast blijkt dat Hagenaars vrij goed weten welke factoren van invloed zijn op een gezonde lichamelijke ontwikkeling. Zo weten ze dat alcohol schadelijker is voor de hersenen van een 16-jarige dan voor een volwassene.

Aan het onderzoek werkten duizend ouders, grootouders en volwassenen met een kinderwens mee. Zij beantwoordden ruim zestig vragen over het opgroeien en opvoeden van kinderen van 0-17 jaar. Mensen die hun kennis over opvoeden willen testen, kunnen terecht op de internetsite opvoedingscanon.nl.

Bron: nu.nl en ANP

Lees ook: Betrokken vader beïnvloedt kind positief

En de column van Anne-Marie de Ruiter: Aan tafel!

 

 
 

Reacties zijn gesloten.