Door: Linda Woudstra

Kwartiertje zon

Nieuws / 10 mei 2010 / Linda Woudstra

Leest u ze ook, die korte berichtjes over onderzoek naar hoe broccoli kanker kan genezen bij muizen bijvoorbeeld? Dat Alzheimer besmettelijk is, het eten van frambozen kanker kan voorkomen en bruinbrood diabetes voorkomt? Lees het hele artikel, begin mei verschenen in het Financieel Dagblad.






Deze column verscheen op 10 mei in het Financieele Dagblad

 

En altijd staat er dan wel ergens bij dat het onderzoek nog niet op mensen is toegepast, dat men nog niet precies begrijpt hoe het werkt, maar dat men verwacht binnenkort wel een gen te ontdekken. Nooit mogen wij als lezer concluderen dat de zon of het eten van groente of fruit kanker helpt te genezen. Of Parkinson of hart- en vaatziekten…

Dat coma drinken niet goed voor je is, daar zijn de deskundigen het wel over eens. Maar dat echt gezond eten ziektes zou kunnen voorkomen, laat staan genezen? Het lijkt soms wel of niemand geïnteresseerd is om de bevolking zo gezond mogelijk te houden. Er gaat tenslotte een hoop geld om in de gezondheidszorg of zullen we het ziekenzorg noemen? A patient cured is a customer lost…in die zin is het opmerkelijk dat we artsen betalen voor de verrichtingen in de zorg en niet op het resultaat? Hoe zou de financiering er uit zien wanneer we belonen naar de snelheid van herstel van een patiënt?


Door de toenemende zorg over de snelgroeiende kosten van de gezondheidszorg zijn er echter interessante nieuw inzichten aan het ontstaan. Johan Mackenbach houdt in zijn in april verschenen boek ‘Ziekte in Nederland’ een pleidooi voor preventief beleid. 50% van alle ziektegevallen zouden kunnen worden voorkomen met betere voeding, een gezonder milieu en beter werk. Het opmerkelijke van Mackenbacks boek is dat hij burger èn politiek samen verantwoordelijk stelt. Je kunt als overheid bijvoorbeeld verbieden dat er aan babyvoeding suikers worden toegevoegd of dat voor frisdrank suikers en zoetstoffen worden verboden. Zo kun je voorkomen dat kinderen al van jongs af aan tot suiker addicts worden gemaakt.


In het NRC ook een artikel van een dwarse dermatoloog Han van der Rhee die na het doorspitten van talloze medische onderzoeken het hysterische smeren met zonnebrand in een totaal ander daglicht stelt en pleit voor elke dag een kwartiertje gezond zonnebaden, zodat het lichaam de beschikking weer krijgt over voldoende vitamine D, wat essentieel is om ziektes in het lichaam te kunnen bestrijden.


Verrassend is ook het advies van 12 april jl. aan de regering van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg om via inloopcentra te focussen op preventie van ziekten door zwaar in te zetten op voorlichting en om mensen zodoende te bewegen tot aanpassing van hun levensstijl. Deze aanpak zou veel dure zorg helpen voorkomen.


In ziekenhuizen kan de patiënt nu nog roken, is het voedsel beneden alle pijl, krijgt verkeerde medicijnen of loopt een MRSA bacterie op. Weg met de rookkamertjes en softe aanpak. Als een hartpatiënt 50 kg te zwaar is moet deze niet gedotterd worden maar afvallen en goede voeding leren eten. Geef de huisartsen daarom een veel belangrijke rol en een groter deel van het budget waardoor ze niet alleen de tijd krijgen om de patiënt te spreken maar ook aan te spreken! En de politiek zou zich moeten afvragen welke data nodig is om beleid te maken? Daarvoor moeten we eerst de juiste vragen stellen: wat doen mensen die niet ziek worden anders dan mensen die wel ziek worden?


Meer in de zon zitten misschien?

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *