Door: Linda Woudstra

Huispersoneel helemaal HOT!

Nieuws / 1 juli 2006 / Linda Woudstra

Regeling vrijgesteld huispersoneel trekt de aandacht!

Nog maar net bij Wouter Bos langs geweest of andere partijen duiken ook op hetzelfde “hot” item; de regeling vrijgesteld huispersoneel.

Vrijdag jl. kwam het persbericht uit dat Joop Wijn de regeling Vrijgesteld Huispersoneel wil aanpassen. Verwarring alom, want klanten en kandidaten hoopten dat de wet al van kracht zou zijn. Ik ben net zo ongeduldig als u, maar moet u toch laten weten dat op dit moment helaas nog steeds de oude wet geldig is!

Het voorstel dat er nu ligt en dat zeer veel kans heeft door de kamer te komen houdt in:

  1. allerlei functies zoals tuinman, honden uitlater, ouderzorg etc. zullen onder de nieuwe regeling vallen. Tot nu toe was het alleen mogelijk om met een huishoudelijke hulp of oppas belastingvrij samen te werken.
  2. de regeling wordt uitgebreid van 2 naar 3 dagen. Wanneer tot maximaal 3 dagen per week met dezelfde oppas wordt samengewerkt, hoeft de opdrachtgever geen loonbelasting en premies af te dragen. De opdrachtnemer hoeft geen BTW te heffen en er is geen inschrijving bij de KvK nodig, wel moet het inkomen worden opgegeven bij de belastingdienst.
  3. de opdrachtnemer mag tot 6000 euro per jaar belastingvrij bijverdienen.
  4. het is in dit voorstel nog niet duidelijk of met een uitkering mag worden bijverdiend, dit was wel voorzien in het plan Heertje en van de Raad voor Werk en Inkomen.

Alhoewel ik van mening ben samen met Arnold Heertje, dat dit voorstel nog lang niet ver genoeg gaat, ben ik toch heel erg blij te zien, dat er voor het eerst sinds jaren echt beweging zit in het denken!

Veel te lang heeft het werken in de particuliere sector een obscuur imago gehad. Een beroepsgroep die geschat wordt op 1,2 tot 2 miljoen mensen, die jarenlang zijn gemarginaliseerd tot de schermerzone van onze economie. Mensen die door hard werken hun hoofd boven water proberen te houden en door niemand werden gezien. Ten onrechte is van deze mensen gedacht dat ze alleen maar uit zijn op het oplichten van de samenleving en hun uitkering misbruiken. De werkelijkheid is dat wij bij Regeltante elke dag weer honderden gemotiveerde vrouwen spreken, die werk en gezin willen combineren. Vele normale banen bieden hen daartoe simpelweg geen gelegenheid, waardoor zij creatief als ze zijn een eigen weg vinden om economische activiteit te koppelen aan zorg activiteiten.

Eindelijk begint deze samenleving te beseffen hoe belangrijk het werk van al deze moeders is. Dat de samenleving, om samen te kunnen leven, de inzet van mensen nodig heeft, die doen wat moeders altijd al deden; proactief en met liefde zorgen voor diegenen, die hen nodig hebben. Er begint zich een nieuwe economie af te tekenen, waarin de economisch productieven hun plaatsje op de eerste rij zullen moeten delen met de zorgproductieven. De 3de emancipatiegolf is dan eindelijk een feit, moederschap is in ere hersteld!

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *