Door: Linda Woudstra

Hoorzitting in Tweede Kamer over schoonmaken

Nieuws / 24 februari 2010 / Linda Woudstra

Om verschillende partijen die in de schoonmaakbranche actief zijn allemaal bijeen te zien, moest je deze week aanwezig zijn in Den Haag. Tweede Kamerleden ondervroegen de verschillende partijen naar aanleiding van het 'Witboek Schoon Genoeg' dat FNV Bondgenoten heeft gepubliceerd.






Download: 'Witboek Schoon Genoeg' >>
Gepubliceerd in februari 2010 door FNV Bondgenoten.

 

Deelnemers

De verschillende partijen bestaan uit de werkgevers, de werkgeversvakbond OSB, de werknemers in de schoonmaak, de werknemersvakbonden CNV en FNV, de makelaars die werkgevers en opdrachtgevers helpen bij aanbestedingen, de arbeidsinspectie en het controle-orgaan van de RAS (door de Tweede Kamerleden ook wel de cao-politie genoemd). De vertegenwoordigers van al deze partijen zijn uitgenodigd door de vaste commissie van de Tweede Kamer over Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In deze commissie zitten Tweede Kamerleden en deze leden gebruikten de hoorzitting om hun vragen te stellen aan de vertegenwoordigers van de diverse partijen.

 

Schoonmakers dupe van aanbestedingen

Jan Kampherbeek was als vertegenwoordiger van CNV Vakmensen aanwezig. Hij vertelde dat de schoonmakers de dupe zijn van de aanbestedingen die plaatsvinden in de sector. Bij de aanbestedingen wordt vooral gekeken naar de laagste prijs, maar er wordt niet gekeken naar de gevolgen van het inschrijven op de laagste prijs voor schoonmakers. Het gevolg voor schoonmakers is dat zij hetzelfde werk en dezelfde goede kwaliteit moeten leveren in minder tijd. De werkdruk wordt daardoor onacceptabel hoog.

 

Meer werk, minder tijd

Werkgevers merkten op dat zij bij aanbestedingen wel een hogere prijs willen vragen, maar dat zij dan de opdracht niet krijgen en dat dan het gevaar bestaat dat de onderneming verlies gaat maken. De schoonmakers die aanwezig waren vertelden wat zij aan den lijve ondervinden op de werkvloer. Wanneer er een contractwisseling is geweest door een aanbesteding, moeten zij meer werk doen in dezelfde tijd of zelfs minder tijd. De schoonmakers vertelden ook dat zij niet of nooit opleidingen krijgen aangeboden van de werkgevers. Ze missen het respect voor hun werk.

 

Oplossing?

Alle partijen waren het er over eens dat het zo niet langer kan. Maar wat is dan de oplossing? De grote afwezige tijdens deze hoorzitting waren de opdrachtgevers. De opdrachtgevers zouden meer moeten kijken naar de sociale aspecten van een aanbesteding en niet alleen naar de prijs. Ook de overheid kan er wat aan veranderen, bijvoorbeeld door de regelgeving rond het aanbesteden aan te passen. Of meer controles bij bedrijven laten uitvoeren door de Arbeidsinspectie. Het controle-orgaan van de RAS zou de administratieve controles misschien ook verder kunnen uitbreiden naar controles op de werkvloer.

 

En wat gaat er nu gebeuren? Er is toch ook nog geen cao?

Dat klopt, er is nog steeds geen cao. Werkgevers vinden nog steeds dat zij geen loonsverhoging kunnen geven en ook willen zij nog steeds niet geld uittrekken voor een fatsoenlijke reiskostenvergoeding. Wij willen graag dat werknemers onder werktijd Nederlands kunnen leren als ze dat nog niet spreken, maar ook dat vinden werkgevers te duur.

 

Bron: CNV Bedrijvenbond, 19 feb 2010

 

 

Reactie

Opdrachtgevers zouden inderdaad in een transparante schoonmaakmarkt nooit op laagste prijs moeten aanbesteden. Schoonmaakbedrijven blijven namelijk altijd in de vicieuze neerwaartse prijsspiraal zitten wanneer ze niet gesteund worden tijdens het indienen van de prijzen. Een goede makelaar zorgt ervoor dat prijs en prestatie met elkaar in evenwicht zijn zodat de opdrachtgever dat krijgt wat hij voor het beschikbare budget kan krijgen. PGW Advies hanteerd hiervoor het niet onomstreden aanbesteden op basis van gemiddelde waarbij al diverse trajecten succesvol zijn afgerond (ook europees).


 

Patrick G. Wolfert
(25 mrt 2010)

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *