Door: Linda Woudstra

Hoe organiseer je een huishouden?

Nieuws / 20 september 2007 / Linda Woudstra

Jarenlang hebben wij geen hulp voor de huishouding gehad. Als modern stel deden wij dat gewoon samen. Mijn partner standaard elke week het sanitair, regelmatig boodschappen en de was en ik de rest. Heel simpel, in theorie dan…







Toen we nog met zijn tweeën waren en op een flatje woonde, ging dat eigenlijk ook prima. Dat werd anders toen we groter gingen wonen en kort na elkaar drie kinderen kregen. We gingen alle twee minder werken, maar thuis was er opeens wel veel meer te doen. En dat met minder vrije tijd, want je vliegt niet even snel naar de supermarkt voor verse andijvie als er een hummeltje boven in bed ligt te slapen. Dat was wel even wennen. Maar een hulp, die hadden wij nog steeds niet nodig…..


Maar stiekem ging ik me dan toch irriteren als de badkamer niet gedaan was omdat mijn man die dag toch wel moest werken. En eigenlijk vond ik al dat gepoets maar ondankbaar werk, het was zo weer vies en ik kreeg er nooit een complimentje voor. Ik bleef maar het gevoel houden dat ik echt veel meer in huis deed dan mijn man. En de klusjes die hij in huis deed schaarde hij wel onder ‘huishoudelijk werk’ maar ik noemde die klusjes ‘hobby’. Kregen we daar weer discussie over. Zo kregen we steeds vaker rottige gesprekken over het wel of niet nodig hebben van huishoudelijke hulp. Want een hulp nodig hebben is een, er het geld voor over hebben is dan weer twee!


Achteraf heb ik het natuurlijk al die jaren verkeerd aangepakt. Want een man (dwz mijn man) kan je niet overtuigen met gevoelens! Die moet je overtuigen met feiten. Opeens zag ik het licht en heb in een half uur tijd opgeschreven hoeveel tijd ik nu gemiddeld per week bezig ben met het runnen van ons bedrijf, genaamd het huishouden. Driftig telde ik in eenheden van een kwartier alles bij elkaar op. Wat een schrik om te zien dat het totale wasproces, van uitzoeken tot en met gestreken/gevouwen in de kast, mij gemiddeld 3 uur per week kost. Boodschappen doen, van boodschappenlijst verzinnen tot en met inruimen van de keukenkastjes, kost ook gemiddeld 3 uur per week. En alleen al het wekelijkse schoonmaakwerk kost ook al 2 uur per week. En geloof me, dan ligt er nog stof op de plinten en zijn de ramen niet gedaan, maar voor het oog lijkt het schoon!


Eerlijk als ik ben had ik voor mijn man ook nog wat kolommen open gelaten: hij runde toen o.a. de processen ‘belasting aangifte´, klussen om huis en hoorde hij ook nog steeds het sanitair schoon te maken. En, zowaar: na jaren van discussie was dit overzicht het verlossende instrument om gelijk te besluiten: we gaan op zoek naar een hulp. Via-via hadden we binnen een week een flink aanpakkende Marokkaanse mevrouw bij ons in huis en is het elke woensdagavond een feest om in een schoon huis te komen.


Het voeren van een huishouden zouden we met elkaar vaker moeten benaderen als een bedrijf. Daarin zijn immers functieprofielen, collegiaal overleg en beoordelingsgesprekken hele ingeburgerde zaken. Maar thuis kijken we er zo niet naar. Gek eigenlijk. Want als je er over nadenkt zijn er enorm veel parallellen te trekken. Veel huishoudelijke taken kan je benaderen als processen. Voor het uitvoeren van die processen moet je de overtuiging hebben dat jij de juiste persoon bent om die taken uit te voeren. En er de tijd voor krijgen om ze uit te voeren. Maar moet je ook onderling afstemmen wie wat precies doet en wanneer. Je wilt horen of je het goed doet en je wilt ondersteuning voor het geval je het niet alleen aankan. Waarom zou je op je werk wel zo mondig zijn om hulp te vragen, maar vind je dat je het thuis alleen moet kunnen? Niet doen: huur hulp in voor de dingen die veel tijd kosten en je makkelijk kan uitbesteden. Besteed je kostbare tijd aan dingen die je niet kan uitbesteden: spelen met je kinderen, sporten, of andere dingen waar je juist energie van krijgt.


Vervolgens moet die hulp natuurlijk wel weten wat er van haar verwacht wordt. Jij delegeert een deel van je taken aan de hulp. Accepteer dan wel dat het niet helemaal zal gaan zoals jij het zou doen. Dat hoort nu eenmaal bij delegeren. Houd wel overzicht over wat gedaan moet worden. Dat kan je doen aan de hand van een werkschema. Jij stelt vooraf vast wat je vindt dat er moet gebeuren en welke hulpmiddelen daarbij horen. Sta open voor suggesties van je hulp. Wees eerlijk: waarom zou jou manier beter zijn?


Over de kwaliteit van de huishoudelijke hulpen wordt nogal eens geklaagd: niet snel genoeg of niet schoon genoeg. Voor een deel kan je dat beïnvloeden. Een opgeruimd huis is veel sneller schoon te maken dan een huis waarin veel rommel ligt. Hoe minder er op de vloer ligt, hoe rapper de stofzuiger er overheen gaat. Hoe minder frutsels, hoe sneller de stofdoek. En ook voor dat opruimen kan je tegenwoordig hulp inroepen. Deze opruimhulpen (Professional organizers) gaan samen met jou ruimtes opruimen en ordenen. Geloof het of niet: organizers hebben met elkaar gemeen dat ze het geweldig vinden om samen met de klant rommel te lijf te gaan en zo ruimte te creëren. Dus waarom zelf modderen, uitstellen, proberen maar niet afmaken? Gun jezelf een paar uur opruimhulp. Dan kan jij daarna weer lekker de dingen doen waar jij energie van krijgt!

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *