Door:

Het gevaar van onderfinanciering!

Nieuws / 1 juni 2007 /

De column van onze Financial Nanny, Suzanne Goeman, gaat deze keer over het gevaar van onderfinanciering! Zelfs voor een dienstverlener, die alleen briefpapier en een laptop nodig heeft, is € 5.000,- niet altijd genoeg.In februari van dit jaar lanceerde de Rabobank de eerste selfservice bank voor ondernemers, Bizner Bank. Ondernemers kunnen zelf on-line hun bankzaken regelen, zonder tussenkomst van bankpersoneel. Ook kunnen zij zonder ondernemingsplan te overhandigen een krediet krijgen van € 5.000,-. Enkele grote steden lanceerden een vergelijkbaar initiatief met het microkrediet. Hoewel dit voor veel mensen ongetwijfeld een start mogelijk maakt, plaatst onze “Financial Nanny” Suzanne Goeman er wel een kanttekening bij.


“Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat 70% van de ondernemers kan starten vanuit eigen vermogen. De andere 30% heeft geld nodig van derden om een eigen bedrijf te kunnen beginnen. Wat ik bij deze 30% vaak zie is dat men de financieringsbehoefte te laag inschat. Als men direct op het bedrijf is aangewezen voor inkomen, dan moet de eerste periode worden overbrugd. Met andere woorden: dit moet vaak door een bank worden gefinancierd. Verder is de start van het bedrijf dé gelegenheid voor een promotie offensief. Omdat er nog geen opbrengsten zijn, moet ook dit worden gefinancierd. En een flink promotiebudget wordt in de investeringsbegroting vaak vergeten.Zelfs voor een dienstverlener, die alleen briefpapier en een laptop nodig heeft, is € 5.000,- niet altijd genoeg. Samenvattend:Houd bij het opstellen van je investeringsbegroting altijd rekening met:
1. een aanloopperiode, waarin je kosten hoger zijn dan de opbrengsten
2. uitgaven aan promotie (adverteren, website e.d.) vóór de start


Sluit geen te lage kredieten af met het idee dat het extra geld later wel wordt geregeld.Deze handelswijze heeft al heel wat ondernemers in de problemen gebracht en heeft ondernemers ertoe genoodzaakt dat er geschrapt moest worden in de uitvoering. En dat is vaak het begin van het einde.

Neem de tijd voor een goede begroting en neem ook de tijd om daarvoor een passende financiering te vinden.”

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *