Door: Linda Woudstra

Goed voornemen: ‘Verwen’ je kind!

Nieuws / 5 januari 2011 / Linda Woudstra

Geef je wel of niet toe aan alle verleidingen? Hoe leer je je kind daarmee om te gaan en hoe reageer je zelf op alle nieuwe technologische snufjes? Zin of onzin daarover gaat Annemarie's nieuwste column…‘En weet je wat pas echt erg is? Dat die van Marianne er nu al een heeft! Hij is nog maar 8!’ We praten over opvoeding, en dus bij voorkeur over de zonden van anderen. Maar deze zonde heb ik zelf ook begaan, dus ik zeg laf: ‘Nou, sjonge, nog kopje koffie?’


Hopelijk laat oudste zijn mobiel straks niet spontaan aan haar zien, als hij thuis komt. Maar die kans is klein, want ook hij weet inmiddels wat een heftige reacties dat op kan roepen.


Wat is er eigenlijk zo erg aan? Ik peil het voorzichtig op een verjaardagsfeestje. ‘Tja, je ziet ze er tegenwoordig al zo jong mee…’


En wat dan nog? vraag ik. Doen ze er anderen pijn mee, is het kwetsend voor bepaalde bevolkingsgroepen, krijgen ze er kiespijn van, of overgewicht? Roept het ADHD op of voortijdige hormoonaanmaak? Want dan gaat ie natuurlijk meteen de deur uit, zo ben ik ook wel weer.


Ik krijg geen duidelijk antwoord. Het is gewoon verwend, klaar uit.


Rest mij niets anders dan de kwestie voor te leggen aan een Pedagoog. Ik noem zijn naam niet want hij kan er problemen mee krijgen. Zijn reactie is namelijk niet zo afkeurend. Integendeel. ‘Natuurlijk moeten ze er eentje hebben! Zo vroeg mogelijk! De overheid zou ze moeten subsidiëren!’ Het is volgens hem het perfecte middel om je kind vrijheid te geven maar nog wel te monitoren.


En dat is nou precies waarom wij niet meer zonder willen. Kunnen we nagaan waar hij is als hij lang weg is. Checken of hij goed is aangekomen als hij voor het eerst zelf naar de sportvelden fietst. En hij kan ons laten weten als hij een vriendje ontmoet op straat en daar thuis gaat spelen. Hoef ik niet in de stress te schieten als ik hem nergens meer vind. Hij kan nu spelen op schoolpleinen en voetbalvelden waar hij nog niet alleen naar toe mag fietsen. Dan breng ik hem, ga ik naar huis en hij geeft een seintje als hij opgehaald wil worden. Hoef ik niet te wachten in de kou. Het geeft hem en ons vrijheid, zonder dat we elkaar uit het oog verliezen.


Kortom, alleen maar handig. Ik ga er ook één kopen voor mijn dochter van acht. Lekker puh. En verwend? De meeste cadeaus die kinderen krijgen zijn duurder dan een eenvoudig mobieltje waar slechts mee gebeld hoeft te worden.

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *