Deze tijd vraagt om onorthodoxe maatregelen. Of het nu over het banksysteem gaat, over de euro, het onderwijs of over de gezondheidszorg, als we de problemen waarvoor we nu staan willen oplossen zullen we los moeten komen van het denken waarin ze zijn ontstaan.
Zijn er dwarse denkers dan? Jazeker. In de eerste plaats hebben wij huisarts Van der Linde. Hij stelde naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek over de effectiviteit van de griepprik, de vraag of de beoordeling van de effectiviteit van een middel niet in het geding komt, wanneer degene (RIVM) die het vaccinatie beleid ontwikkelt zelf ook financiële banden heeft met de industrie die deze vaccins maakt.
Dat was genoeg voor het RIVM om onmiddellijk en op kosten van de Staat Van der Linde te dagvaarden. Geen open debat, geen wetenschappelijke discussie, geen kruisbestuiving of luisteren naar elkaars inzichten, geen weging van de verschillende belangen. Hier werd gekozen voor een directe aanval. Het heeft alles weg van een Blitzkrieg.
Nog een recent voorbeeld. Dr. Ir. Coen Vermeeren, universitair hoofddocent Lucht-en Ruimtevaart aan de TU Delft doet jarenlang onderzoek naar ufo’s , mede omdat hij daar door zijn studenten naar wordt gevraagd. Ga maar na, stel dat je de techniek van ufo’s onder de knie zou kunnen krijgen, zouden wij dan nog Boeing’s bouwen of auto’s rijden? Vermeeren concludeert op basis van eigen en buitenlands onderzoek dat het niet langer houdbaar is dat ufo’s niet bestaan. Hij wil een open en wetenschappelijk debat over de technische implicaties van deze stelling en ventileert zijn mening eind vorig jaar in de Telegraaf. En ook hier weer dezelfde verschrikte reactie, Vermeeren wordt onder toezicht gesteld door zijn werkgever.
Deze mensen zijn geen klokkenluiders. Zij schaden niemand en beschuldigen ook niemand van iets ernstigs of crimineels. Nee, wat zij doen is vanuit de liefde voor het vak dat zij beoefenen, nieuwsgierig en leergierig zijn. Zij kietelen, prikkelen en dagen zichzelf en hun omgeving continu uit en stellen voortdurend de vraag of het anders of beter kan. Ze zijn ronduit lastig voor hun omgeving, van mensen die nou net dachten het allemaal op orde te hebben. Het is een strijd tussen horigen en intelligente optimisten, tussen bureaucraten en vakmensen. Het probleem is nu dat we de afgelopen jaren steeds vaker bureaucraten de ruimte hebben geven, ten kosten van de vakmensen.
Neem de Vestia affaire. Als nu nog niet duidelijk is dat we door privatisering van organisaties die we in het leven hebben geroepen voor het algemeen nut, zoals een woningbouwcoöperatie, volledig ons doel voorbij schieten, dan vrees ik dat het absurde plan om de ziekenhuizen ook aan de tucht van de kapitaalmarkt te onderwerpen, wel zal doorgaan. Hoe lang zal het dan nog duren voor we het eerste failliete ziekenhuis hebben; een hospitaal waar de directie zich heeft vergaloppeert aan de nieuwste onbegrijpelijk derivaten?
Mensen, hoe simpel kan het zijn? Een ziekenhuis dat winst maakt? Voor wie? De patiënt? Als stakeholder of als aandeelhouder? Doet u mij maar een halfje bloed in plaats van heel, ik heb namelijk aandelen in deze tent?
Organisaties voor het algemene nut, zijn een prachtige plek voor mensen die goed zijn in het buiten de deur houden van nieuwe ideeën. Op al die andere plaatsen hebben we vakmensen nodig .
Geef een reactie