Door: Paula Ingelse

Brood voor de eendjes…

Columns / 24 januari 2008 / Paula Ingelse

Energiegevers zijn belangrijk in intensieve tijden. Als je zelf voldoende bijtankt, heb je ruimte om te genieten van je kinderen en je ouderschap. En natuurlijk van alle andere rollen die je vervult. Bovendien kun je luchtiger om gaan met zeurstemmen, huilpartijen en ‘néé’ van je peuter. Waar je energie uit kunt halen? Paula weet raad!Energiegevers kunnen zitten in iets overhoop halen en afronden (die enorme volle oude klerenkast) of lichamelijke inspanning leveren. (Ieder weekend hardrennen, kan altijd!)


Daarnaast is een belangrijke energiegever het hebben van een netwerk. Zo heeft een groep vrouwen in mijn dorp iedere tweede vrijdag van de maand gereserveerd als borrelavond. Altijd op dezelfde plek op het zelfde tijdstip. Of bezoek, de in het hele land georganiseerde, Vrouwenwoensdag en praat over bijvoorbeeld het maken van keuzes. Wat dacht je van de maandagavond van Women Inc. in Amsterdam. Spreek je uit over maatschappelijke onderwerpen die jou aangaan. En uiteraard is het een goed idee om naar een opvoedworkshop van Regeltante te gaan. Het is zo lekker om in de frisse avond weer naar buiten te stappen met allerlei praktische ideeën om dingen thuis anders aan te pakken. Op zo’n avond neem je afstand van de situatie thuis, maar hebt voortdurend je lieve zoon of dochter in je hoofd. Terwijl de ontwikkeling en de praktische adviezen én de broodnodige relativering de revue passeren, vormt in je hoofd het beeld van je kind in een driftbui in de supermarkt en jij die dat vol zelfvertrouwen nu eens anders aanpakt!


 


Je ziet het voor je; dit keer blijf je nee zeggen tegen smeekbedes om toetjes. Ook al is het zo verleidelijk om toe te geven en van het gezeur af zijn. Je glimlacht vriendelijk naar iedereen om je heen en houdt vast aan je voorgenomen houding. Uiteindelijk loopt je zoon weliswaar nog nasnikkend met je mee, maar hij pakt je hand en zegt niets meer over de toetjes. Je geeft hem een knuffel en voelt de winst van deze aanpak door je hart glijden.


 


En als laatste: goed eten! Reserveer in je agenda op vaste tijdstippen eettijd met je partner, of met een vriend of vriendin. Kinderen liggen in bed of je hebt een oppas, ga uit eten of kook voor elkaar. En ontbijt, altijd! Terwijl ik dit opschrijf zit ik in Soest en zie ik voor me een grote zak op mijn bureau staan. Mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes….De zak heb ik net nog mee kunnen sleuren nadat ik iedereen frisgewassen, in toonbare kleren en goed gevoed op zijn of haar plek van deze dag heb kunnen krijgen. Mijn collega zei, heb jij iets te eten bij je? Ik zeg ja, en zeg dan zachtjes al mijn wijze woorden naar anderen ten spijt: Ja…ja… het oude brood voor de eendjes…


 


Klik voor het nieuwe workshopprogramma van Paula voor 2008 hier!


 


www.vrouwenwoensdag.nl


www.womeninc.nl


 

 
 

Reacties zijn gesloten.