Door: Linda Woudstra

Betrokken vader beïnvloedt kind positief

Nieuws / 15 januari 2009 / Linda Woudstra

Een vader die veel tijd investeert in zijn kinderen heeft een positieve invloed op de intelligentie en sociale status van zijn zoons en dochters op latere leeftijd. Dat blijkt uit Brits onderzoek van Daniel Nettle van de universiteit in Newcastle.






Hij gebruikte onderzoeksgegevens van de National Child Development Study, een databank waarin de ontwikkeling van alle Britten die geboren zijn tussen 3 en 9 maart 1958 gedetailleerd is bijgehouden. De kinderen van de meest betrokken vaders bleken op 11-jarige leeftijd te beschikken over een hoger IQ dan leeftijdsgenoten die niet veel tijd doorbrachten met hun vader. 'Bij de gemeten verschillen gaat het niet om een half IQ-punt, maar gemiddeld om een paar hele punten', zo verklaart Nettle in het tijdschrift New Scientist.

 

Bij tussentijdse enquêtes in de jaren zeventig werd aan alle moeders van de kinderen gevraagd welke rol de vader speelde bij de opvoeding.



Nettle stuitte op een verband tussen de betrokkenheid van de vaders en het sociale succes van hun kinderen op latere leeftijd.

 

Hoger IQ

De zoons en dochter van de meest betrokken vaders bleken op 11-jarige leeftijd te beschikken over een aanzienlijk hoger IQ dan leeftijdsgenoten die niet veel tijd doorbrachten met hun vader. Op 42-jarige leeftijd was er nog steeds een verschil in sociale status en intelligentie meetbaar.

 

Uit de gegevens zou verder blijken dat je het beste een betrokken vader kunt hebben, die ook nog eens een hoge opleiding heeft genoten. Goed opgeleide vaders die veel tijd doorbrengen met hun kroost, hebben namelijk een extra positieve invloed op de sociale en intellectuele ontwikkeling van hun kinderen.

 

Hele punten

“Bij de gemeten verschillen gaat het niet om een half IQ punt, maar gemiddeld om een paar hele punten”, zo verklaart Nettle in het tijdschrift New Scientist. “”Het gaat er blijkbaar niet om dat je een vader hebt, maar vooral om wat voor vader je hebt.”

 

Bron: Nu.nl van Dennis Rijnvis; Newscientist.com

 



 

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *