Door: Linda Woudstra

24 november: Stop de foto chaos!

Nieuws / 21 november 2010 / Linda Woudstra

<b>Stop de chaos in je digitale foto archief.</b> Is de naam van de workshop die Ingeborg Koot organiseert op 24 november bij Seats2Meet in Maarssen. Weet jij nog waar jouw kiekjes uit de oude doos zijn? Heb je ook lades met mapjes vol nog niet ingeplakte foto’s? En ben je inmiddels in bezit van een digitale camera, waardoor je nog meer foto’s hebt? /nNee? Schrijf dan snel in!


Op welke manier ook genomen, je foto’s hebben veelal een emotionele waarde. Foto’s vertellen een verhaal. Het zijn dierbare herinneringen aan een speciale gelegenheid, of aan een speciaal persoon. Niet alleen voor je zelf, maar ook voor je kinderen als ze groter zijn, of het huis uit gaan.


Foto’s raak je dus liever niet kwijt.
Ze verdienen een plekje in een foto-album, in een lijstje op het dressoir, of aan de muur uitvergroot op canvas. En het is handig als ze keurig gearchiveerd zijn, zodat je ze snel terug vindt op de computer. Maar daar kom je door tijdgebrek eigenlijk niet aan toe en de laatste jaren is de hoeveelheid foto’s gestaag gegroeid.

Digitale fotografie heeft veel voordelen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Geheugenkaartjes kunnen beschadigd raken door hitte of vochtigheid. Je hebt foto's op allerlei plekken bewaard (PC, DVD, USB stick, in je mailbox). Je vergeet een kopie te maken. Mappen vol foto’s op je computer kunnen met een enkele verkeerd ingedrukte knop zomaar zijn verdwenen. En als je geen structuur aanbrengt in je fotoarchief, dan ontstaat er binnen de kortste keren een wildgroei. Dan heb je misschien die prachtige foto van je zoon of dochter nog wel, maar waar? En dan weet je dat er tijdens een familiedag een mooie foto van opa is gemaakt, maar die kun je niet meer vinden.


Herkenbaar? Wil je af van de chaos in je digitale fotoverzameling en ben je in bezit van een laptop?

 

Kom dan naar de praktische workshop die Ingeborg Koot van IKorganiseer verzorgt met gastdocent Hans van der Krieke. De workshop bestaat uit twee avonden: 24 november en 1 december 2010 van 19.30 tot 22.00 uur bij Seats2meet in Maarssen .

Je leert foto’s te verzamelen, dubbele fotobestanden op te sporen en te verwijderen. Daarna maak je terplekke een voor jou handige mappenstructuur en oefent al met het 'vullen' daarvan. Je wist foto's die geen toegevoegde waarde hebben en hernoemt desgewenst de foto's. Dit alles oefen je met oefenmateriaal maar je gaat ook met wat eigen foto's aan de gang.


Verder krijg je inzicht in de diverse hulpprogramma’s waarmee je foto’s kunt organiseren, presenteren en afdrukken en heb je de gelegenheid om daar mee te oefenen. Denk daarbij aan: hoe kan je digitale foto's laten afdrukken bij een afdrukcentrale, hoe maak je digitale fotoboeken en hoe kan je een webalbum online maken.


Na deze avonden weet je hoe je je foto-archief goed kunt inrichten. En dát is de basis om vervolgens hele leuke dingen met je foto's te gaan doen. Wedden dat je hartstikke enthousiast wordt! Maar vrees je dat je na deze workshop blijft steken in goede voornemens? Maak dan met Ingeborg Koot 'stok-achter-de-deur' afspraken zodat je écht gaat doen wat je je qua foto's allemaal voorneemt.


Inschrijven of meer informatie: stuur een mailtje met je naam en contactgegevens naar info@ikorganiseer.nl of bel naar: 06 – 29605995. De workshop kost EUR 99,–. Deelnemers krijgen een lesboek en stappenplan uitgereikt als naslagwerk én korting op afdrukken en fotomateriaal bij de Hema in Maarssen/Maarssenbroek.

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *