Door: de redactie

140.000 arbeidsplaatsen in de zorg!

Nieuws / 10 oktober 2010 / de redactie

Tot 2030 zijn er in de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen bijna 140.000 mensen nodig. Dat blijkt uit een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau in opdracht van minister Klink van Volksgezondheid.


Klink wilde meer weten over de verwachte personeelstekorten door de vergrijzing. Het tekort aan mensen is nog groter dan uit de SCP-raming blijkt. Naast nieuwe vacatures moet ook een groot aantal van de huidige banen in de zorgsector opnieuw worden ingevuld.


Gezonder
Verwacht wordt dat de benodigde inzet van mensen in de verpleging en verzorging jaarlijks met 1,2 procent zal stijgen. In de afgelopen twintig jaar was dat 1,8 procent, maar het SCP denkt dat de komende jaren de vraag naar personeel minder hard stijgt, omdat senioren gezonder worden.

 

Het SCP houdt een slag om de arm voor wat de prognoses betreft. De groeipercentages kunnen verder dalen als de politiek bijvoorbeeld beslist het aanbod van zorg voor ouderen te verkleinen. Vast staat dat de vraag naar zorg niet zal dalen ten opzichte van nu.

 

Lees hier het SCP rapport (pdf)

 

 
 

Reacties zijn gesloten.